16. april 1940: Livet går videre i Danmark – afrunding på 9. april Live

Tysk afspærring af Østerbrogade i København ved Østerport Station den 9. april 1940. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Tysk afspærring af Østerbrogade i København ved Østerport Station den 9. april 1940. Hverdagen vender tilbage i Danmark, men i de store byer er den tyske besættelse ikke til at ignorere. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Danmark er besat, og danskerne har haft de seneste dage til at komme sig over chokket samt vænne sig til de nye forhold. Nu må livet gå videre, og her en uge efter besættelsesdagen er det meste i Danmark næsten normalt igen. Sporvogne og busser i de større byer har knap været ude af drift. DSB har dog haft en del uregelmæssigheder i afviklingen af jernbanetrafikken på grund af tyskernes brug af skinnenettet under operation Weserübung. Togdriften er nu tilnærmelsesvis normal igen, ligesom Storebæltsfærgerne også sejler regelmæssigt efter kortvarigt at have været forhindret af den tysk flådes aktiviteter i bæltet.

Folk tager på arbejde som tidligere, og børnene passer igen deres skole – måske på et nyt sted, da nogle skoler er blevet beslaglagt af den tyske værnemagt. Landbruget fortsætter også ufortrødent. For nogle bønder har afbrydelsen kun bestået i at kigge op i luften et par gange, da de tyske fly fløj over marken på besættelsesdagen. Hverdagslivet må gå sin gang. Fra det store chok den 9. april til en næsten normal hverdag den 10. – eller i hvert fald efter blot et par dage. I Ribe, for eksempel, indfandt de studerende sig på seminariet allerede den 10. april. Byrådet trådte sammen hverken før eller senere end planlagt. Erhvervslivet er fortsat, hvor det slap, og det sociale liv i byen er uændret. Dog skal det nævnes, at Ribe ikke på nogen måde er af interesse for besættelsesmagten, og derfor er den tyske tilstedeværelse kun marginal. I større danske byer, der tilmed har særlig politisk eller militær betydning, som København og Aalborg, er den tyske tilstedeværelse ikke til at ignorere.

Allerede den 10. april var en dansk samlingsregering en realitet, hvorved Christiansborg også kunne fortsætte sit arbejde. At regeringen og Rigsdagens medlemmer kan samles er i det hele taget mærkværdigt i den givne situation. I et land, der invaderes og besættes af en fremmed magt, er det simpelthen ikke normalt, at dets politiske repræsentanter levnes mulighed for at forsætte deres virke: London huser Polens eksilregering, og i Norge er regeringen og kongefamilien eksempelvis stadig på flugt.

Selvom meget allerede er normalt igen efter den voldsomme begivenhed, så er der også ændringer: Besættelsesmagten har beslaglagt bygninger og skoler, opsat vejspærringer samt krævet total mørklægning. Den danske udenrigshandel skal også omlægges, da eksport til Storbritannien er blevet forbudt af tyskerne, og der er ligeledes blevet indført censurlignende tilstande for pressen og meget, meget mere.

Hvordan fremtiden vil gå, samt hvornår den tyske besættelse – og krigen i det hele taget – vil ende, kan ingen sige. De fleste danskere håber nok på, at det alt sammen vil være overstået snarest muligt, men udsigterne peger desværre ikke nødvendigvis i retning af en kortvarig besættelse.

 

Med overgangen til hverdagslivet i Danmark under Besættelsen er vi kommet til vejs ende for 9. april Live. Dette bliver foreløbigt det sidste indlæg i rækken. Tak, fordi du har læst med. Hold dig orienteret om kommende formidlingsprojekter og andre tiltag fra Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling på vores hjemmeside eller på Facebook.

 Kategorier:Opdateringer fra besættelsen

Tags: , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: