15. april 1940: Vilhelm Bergstrøms dagbog: “Maaske kommer der en Bombe forinden og overflødiggør det hele”

Læs dagens uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog, som efter krigen kom til at fylde ca. 80.000 sider. Foto: Colourbox.com.

Læs dagens uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog. Foto: Colourbox.com.

Vilhelm Bergstrøm arbejder som kriminalreporter ved Politikken. Hans dagbog viser, hvordan en velinformeret journalist i København oplever dagligdagen under krigen.

“Tusse [Bergstrøms datter] vaagnede i Morges og sagde, at hun havde haft en fæl drøm. Ved Knippelsebro var der kommen et Skib og der var faldet en Bombe. “Saa blev Drømmen noget Virvar.” Hun var endt inde i et Hus. “Der kom Bomben og saa døde jeg.” “Hvad vil det sige at du døde?” “Jeg vaagnede.” Saadan beskæftiger Børns Fantasi sig med Krigen. Jeg tog ind paa Bladet i Regnvejr.”

Efter at have været på Politikkens kontorer tog Bergstrøm, konen Elsa og deres datter Tusse ud i byen for at gå nogle ærinder. Første stop var hos deres vært for at betale regninger:

“ Oppe paa Kontoret sad Damene og saa fuldstændig fortrykte ud. Man kunde ligefrem se, at Forretningen var bleven mindre og Afskedigelser svævede dem over Hovedet. Jeg betalte 180 Kr. i Ekstrapenge for Varmen. En dyr Vinter. Derefter gik Familien hen og besaa Tapeter. Det er lidt underligt, at vi skal have lavet Soveværelset i Stand i disse Tider. Maaske kommer der en Bombe forinden og overflødiggør det hele. […]

Jeg kommer i Tanker om, at jeg i Løbet af Eftermiddagen havde besøg af Schrayh [Otto Schrayh, forfatter, red.]. Men det var ikke den gamle Schrayh. Det var en forhutlet Schrayh. Han var afskediget fra Hollænderbyen og Zigøjnerhallen. Begge Etablissementer var lukket [Forlystelsessteder blev lukket pga. spiritusforbud, red.].

I flere Dage havde  havde han og Konen ikke faaet noget videre Mad, og de havde ikke haft noget at lægge i Kakkelovnen. Jeg gav ham hvad jeg kunde afse. Er han Billedet paa, hvordan vi alle efterhaanden bliver? Forarmede, forhutlede”

Fremtiden var den 15. april 1940 stadig usikker for Bergstrøm og mange andre. Frygten for hvordan det privatøkonomiske skulle hænge sammen ses i den trykkede stemning blandt kontordamerne og i Bergstrøms refleksion over mødet med Otto Schrayh. Danskerne kunne denne dag ikke vide, at Danmarks besættelse ville forløbe sig så fredeligt som den gjorde, og det var derfor nærliggende for danskerne at bekymre sig om fremtiden og krigen. En fremtid og en krig, man ikke vidste hvor længe skulle vare eller hvordan skulle udarte sig.

Citaterne fra Bergstrøms dagbog er fra bogen “En borger i Danmark under krigen: dagbog 1939-45” og er gengivet efter aftale med John T. Lauridsen.

 Kategorier:Øvrigt nyt, Opdateringer fra besættelsen

Tags: , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: