15. april 1940: Meldinger om besættelsen af Norge

Tyske soldater på et skib ved Langelinie, København 9. april 1940. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

De tyske tropper er godt på vej til at sætte sig på Norge, men besættelsensaktionen går ikke lige så glat som i Danmrak. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

Af Max Odsbjerg Pedersen

Den tyske besættelse af Danmark gik fra tysk perspektiv helt efter bogen: Danmark kapitulerede officielt ved 6-tiden om morgenen, og de sidste små træfninger i Sønderjylland blev bragt til ende to timer efter. I Norge har den tyske operation imidlertid mødt noget mere modstand og modgang.

Efter at have afvist et tyske ultimatum om morgenen den 9. april 1940 flygtede den norske konge sammen med sin regering til Elverum, hvor Stortinget holdt sit sidste møde samme aften. På dette møde var det uklart, om Norge skulle fortsætte med at forsvare sig, og man var fra norsk side klar til at forhandle med tyskerne. Sådan skulle det imidlertid ikke gå: Samme aften proklameredes det nemlig over radioen, at Vidkun Quisling, lederen af det fascistiske parti Nasjonal Samling, havde udnævnt en ny regering. Dagen efter krævede tyskerne, at kong Haakon anerkendte Quisling som ny statsminister. Dette kunne hverken kongen eller regeringen gå med til, og i stedet besluttede nordmændene sig for at bekæmpe den tyske besættelse. På denne baggrund udnævntes 11. april en ny og handlekraftig forsvarschef, Otto Ruge, der fik ansvaret for at tage kampen op mod tyskerne og cementere Norges status som krigsførende stat i denne krig.

Tyskerne opnåede kontrol over de vigtigste havnebyer i løbet af 9. april. Det skete til gengæld ikke omkostningsfrit. I Oslofjord havde det tyske skib Blücher haft travlt med at nå op til Oslo for at landsætte ca. 1.000 kampklare tropper, en række specialister samt civile tyske embedsmænd. Man havde således ikke sendt ministrygere eller jagere forud for skibet, ligesom man heller ikke havde klargjort skibets store kanoner. Det norske kystforsvaret åbnede ild omkring kl. 04, hvilket resulterede i, at Blücher blev ramt, gik ned og besætningen måtte hoppe i den kolde Oslofjord med brændende olieplamager omkring sig. Ikke desto mindre lykkedes det tyskerne at sætte sig på Oslo efter nogen forsinkelse. Næste mål var at oprette en forbindelse ned gennem Norge mellem Oslo og det ligeledes tysk-besatte Trondheim. Det var denne strategi, den norske forsvarschef, Otto Ruge, skulle forpurre, og dette søgte han gjort ved at opretholde kampe i det norske Østland, øst for hovedstaden. Håbet er her at holde stand, indtil de allierede kommer til undsætning, hvilket er blevet lovet Norge.

De allieredes strategi er i første omgang en tilbageerobring af Trondheim, men muligvis vil de vælge blot at støtte de norske styrker syd for Trondheim. Det forventes, at de tyske tropper vil opnå kontakt med hinanden i slutningen af denne måned. I så fald vil det blive meget svært for nordmændene at forsvare sig, hvorved de allierede sandsynligvis vil koncentrerede sig om at tilbageerobrere Narvik i stedet.

Den tyske besættelsesaktion har med andre ord forløbet ganske anderledes i Norge sammenlignet med Danmark. Den norske regering har besluttet sig for modstandslinjen, da man her kan regne med allieret hjælp, og da den norske geografi, i modsætning til den danske, tilgodeser et forsvar. I Danmark har sådanne betingelser ikke gjort sig gældende, og den danske regering vurderede derfor, at fortsat modstand var nytteløs. I stedet valgte man fra at indstille kampene tidligt, og det er nu håbet, at det danske samfunds kan fortsætte nogenlunde som før – i forståelse med den tyske besættelsesmagt krav selvfølgelig.Kategorier:Opdateringer fra besættelsen

Tags: , , , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: