14. april 1940: Vilhelm Bergstrøms dagbog: “Man kan forstaa disse Tyskeres Sindsstemning”

Læs dagens uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog, som efter krigen kom til at fylde ca. 80.000 sider. Foto: Colourbox.com.

Læs dagens uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog. Foto: Colourbox.com.

Vilhelm Bergstrøm arbejder som kriminalreporter ved Politikken. Hans dagbog viser, hvordan en velinformeret journalist i København oplever dagligdagen under krigen.

Bergstrøm er sent på aftenen gået på sin stamrestaurant “Stadil”. Her fortæller tjeneren Jacobsen om nogle anderledes gæster, der var på besøg på restauranten tidligere.

“Tjener Jacobsen fortalte, at der om Eftermiddagen havde været en kæmpestor Tysker inde paa Kafeen. Paa Tysk havde Jacobsen spurgt, hvad han ønskede. Tyskeren var faret op som af en Drøm og havde begyndt at tale lidt gebrokkent Dansk. Han var Slesviger. Han vilde gerne tale, men Jacobsen havde vist stor Tilbageholdenhed. Naar Tyskeren var bleven overladt til sig selv, faldt han hen “som i en Trance.” Jacobsen havde det Indtryk, at han var dybt deprimeret. Det samme havde gjaldt to Østriger, som lidt tidligere havde siddet paa Kafeen. De havde fortalt, at de var fra Würtenberg, og de havde forsikret, at de var kede af, at de havde “generet” Danskerne, som de ikke havde det mindste imod. Endvidere havde de sagt, at deres Familier ikke havde nogen Anelse om, hvor de befandt sig. Man kan forstaa disse Tyskeres Sindsstemning. En ting er at forsvare Tysklands Grænser mod Indrykning, en anden Ting at blive sendt ud paa en saa farlig Ekspedition som den til Norge.”

Episoden med de deprimerede tyskere viser endnu en udfordring for Bergstrøm og de øvrige københavnere i dagene efter besættelsen. Ikke blot skulle de vende sig til tilstedeværelsen af den tyske besættelsesmagt men også den enkelte tyske soldats tilstedeværelse. Som vi ser i dette tilfælde, havde man på dette tidspunkt en vis forståelse for de enkelte tyskere og deres situation på trods af deres rolle i Danmark.

Citaterne fra Bergstrøms dagbog er fra bogen “En borger i Danmark under krigen: dagbog 1939-45” og er gengivet efter aftale med John T. Lauridsen.Kategorier:Øvrigt nyt, Opdateringer fra besættelsen

Tags: , , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: