13. april 1940: Vilhelm Bergstrøms dagbog: “Naar Tændstikkerne flammede op, lyste de som hele Baal”

Læs dagens uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog, som efter krigen kom til at fylde ca. 80.000 sider. Foto: Colourbox.com.

Læs dagens uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog. Foto: Colourbox.com.

Vilhelm Bergstrøm arbejder som kriminalreporter ved Politikken. Hans dagbog viser, hvordan en velinformeret journalist i København oplever dagligdagen under krigen.

“Jeg gik et Stykke over Midnat. […] Over Raadhuspladsen spændte sig det sædvanlige stjerneklare Himmeltæppe. Der var ikke saa faa Mennesker ude. Efterhaanden har Folk lært at klare sig i Mørket [mørklægningen, red.]. Et Spøgelsestog paa to Vogne sneg sig afsted mod Amager. Jeg havde kunnet naa den, hvis jeg havde turdet løbe, men det turde jeg ikke. Midt paa Pladsen var jeg gaaet ind i et Cykelstativ med Maskiner, skønt jeg havde min lille blaa Lommelygte foran mig. Jeg stod paa Stoppestedet og saa over mod Politikken. Jeg vidste, at den svømmede af Lys indvendigt, ude fra var Bygningen afdød. Rundt om tændte de ventende unge Mennesker deres Cigaretter, som de brugte som en Slags Lanterner. Naar Tændstikkerne flammede op, lyste de som hele Baal. Et Søgelys svingede hen over Raadhustaarnet for at fange Flyvere. Sporvognene glimtede i Ny og Næ fra Ledningstraaden. Omsider kom min Vogn. Vi masede op og fyldte Vognen. Kun blaa utydelige Ansigter. Konduktøren kunde knapt se Pengene. To tyske Soldater skulde ud til Endestationen. De hviskede og opførte sig beskedent. De var paavirkede af den forkomne Stemning. Elsa havde faaet ny Kjole og var nogenlunde tilfreds.”

Besættelsen den 9. april 1940 var en såkaldt ‘fredsbesættelse’, hvormed de danske samfundsinstitutioner fortsatte – herunder det danske demokrati, ministerier, politi og sågar militær. Ikke desto mindre kunne Bergstrøm og de øvrige københavnere møde tyske soldater ude blandt de civile. Befolkningen synes at have vendt sig mere til de nye forhold, i hvert fald bemærkede Bergstrøm, at der nu var flere mennesker ude efter mørkets frembrud. Situationens alvor var dog også tilstede i form af søgelyset, der afsøgte luftrummet over København.

Citaterne fra Bergstrøms dagbog er fra bogen “En borger i Danmark under krigen: dagbog 1939-45” og er gengivet efter aftale med John T. Lauridsen.Kategorier:Opdateringer fra besættelsen

Tags: , , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: