12 april 1940: Vilhelm Bergstrøms dagbog:” De skulde blot hente Vand til køleren”

Læs dagens uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog, som efter krigen kom til at fylde ca. 80.000 sider. Foto: Colourbox.com.

Læs dagens uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog. Foto: Colourbox.com.

Vilhelm Bergstrøm arbejder som kriminalreporter ved Politikken. Hans dagbog viser, hvordan en velinformeret journalist i København oplever dagligdagen under krigen.

“Inde paa Bladet [Politikkens kontorer, red.] kl 10 ½ for at klippe. Cyklede hjem i fint Vejr og spiste Middag. Mens Elsa og Tusse [Bergstrøms kone og datter] gik til Mormor, tog jeg tilbage til Bladet. Jeg mødte en Bekendt af kvartsemitisk [kvart jødisk] Oprindelse. Han saa lidende ud. Hen paa Eftermiddagen ringede jeg til Elsa, som stadig befandt sig hos sin Mor. Hun var bestyrtet, “Kold ude i Fingerspidserne.” Et uendeligt Tog af motoriserede Tropper havde bevæget sig gennem Øster Allé. En Vogn med Luftskyts pegende i Vejret standsede lige neden for.

To Soldater løb ind i Lægeforeningens Boliger. De skulde blot hente Vand til Køleren. Børnene flygtede rædselsslagne. Et Par Mænd forstod, hvad det var Tyskerne vilde have og hjalp dem tilrette. Men Optrinnet havde gjort et dybt Indtryk paa Elsa.”

I Bergstrøms dagbog fra 12. april 1940 ser man, hvordan Bergstrøms kone og de øvrige danskere skulle vænne sig til dagligdagen med den tyske besættelsesmagt. Besættelsen var en såkaldt fredsbesættelse, der gjorde at de danske samfundsinstitutioner fortsatte, herunder det danske demokrati, ministerier, politi og sågar militær. Elsas forskrækkelse den 12. april 1940 vidner om besværet ved at forstå besætterne som umiddelbart fredelige, når de f.eks. stoppede for at få vand til kølerne. Man forventede vel en hårdere fremfærd fra tyskernes side, sådan som man havde set det tidligere i Polen.

Citaterne fra Bergstrøms dagbog er fra bogen “En borger i Danmark under krigen: dagbog 1939-45” og er gengivet efter aftale med John T. Lauridsen.Kategorier:Opdateringer fra besættelsen

Tags: , , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: