11. april 1940: Danmark er under tysk besættelse, men i Norge kæmpes der stadig

Ambulancer overfører sårede tyske soldater fra felttoget i Norge til sygehuset i Frederikshavn den 11. april 1940. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Ambulancer overfører sårede tyske soldater fra felttoget i Norge til sygehuset i Frederikshavn den 11. april 1940. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Danmark blev i forgårs besat af tyske tropper. Den danske modstand var svag, og man valgte hurtigt at bøje sig for det tyske ultimatum og kapitulere.

Ligesom Danmark blev Norge også overrumplet af tyske tropper om morgenen den 9. april. Her er besættelsen imidlertid ikke gået lige så glat. I hvert fald har tyskerne mødt noget mere modstand. Under aktionen i Norge – ’Weserübung Nord’ – er den tyske flåde blevet mødt af stærk norsk modstand i Oslofjorden og efterfølgende af norske landstyrker i Sydnorge. Således lykkedes det ikke tyskerne at erobre Oslo ved aktionens start. Den britiske flåde har også kastet sig ind i kampen i Nordvestnorge. Rent politisk er en smidig tysk politisk besættelsesform i Norge desuden blevet forpurret af den norske nazistiske leder, Vidkun Quisling, fra partiet Nasjonal Samling. Han begik i går statskup straks efter de tyske styrker angreb de norske kyster.

Alligevel tager den overordnede situationen sig i dag lovende ud set fra Berlin: Danmark er besat, og erobringen er sket med ubetydelige tab. I Norge mangler man tilsyneladende kun lidt militært oprydningsarbejde, for alle de vigtigste norske kystbyer er allerede erobret – eller i hvert fald ved at blive det. Norges kongefamilie, regering, Storting og generalstab er godt nok på flugt, men de befinder sig stadig i Norge. Fra tysk side håber man dog snart at kunne indfange de officielle norske repræsentanter og ’overtale’ dem til et samarbejde. Det vigtigste for tyskerne har siden i går været at få forsyninger til Norge, at udnytte de danske og sydnorske flyvepladser mest muligt og at få flådeenhederne hjem for næsen af briterne, hvis krigsskibe må holdes væk fra de norske kyster af Luftwaffe.

I Berlin vurderer man umiddelbart, at slaget om Norge er vundet – men endnu kan man forvente modstand mellem Narvik og den svenske grænse samt omkring de norske forter i Oslofjord. I dag indleder general Falkenhorst en offensiv, som skal skabe forbindelse mellem de spredte tyske styrker, før nordmændene kan mobilisere et effektivt forsvar og før nogen større allieret støtte kan komme på plads. Den første opgave er at sikre området omkring Oslofjorden, og derpå benytte de tyske infanteridivisioner til at etablere forbindelse med styrkerne i Trondheim.

Tiden vil vise, om de tyske styrker så også kan nedkæmpe modstanden i Norge så let.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. 15. april 1940: Meldinger om besættelsen af Norge | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: