10. april 1940: Vilhelm Bergstrøms dagbog: “Vore Huse er maaske bleven skaanet, men Sjælen er blevet Invalid”

Læs dagens uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog, som efter krigen kom til at fylde ca. 80.000 sider. Foto: Colourbox.com.

Læs dagens uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog. Foto: Colourbox.com.

Vilhelm Bergstrøm arbejder som kriminalreporter ved Politikken. Hans dagbog viser, hvordan en velinformeret journalist i København oplever dagligdagen under krigen.

“Gaarsdagens Bitterhed er slaaet ind. Elsa kiggede på mig i Morges og sagde, at jeg skulde passe paa mine Nerver. Dem tror jeg dog ikke, at der er noget væsentligt i Vejen med, men Humøret er langt nede. Jeg synes, at den Maade, hvorpaa Besættelsen har formet sig, er en Skændsel. Vore Huse er maaske – maaske, lad os nu se – bleven skaanet, men Sjælen er bleven Invalid. Vi havde erklæret, at vi vilde forsvare vores Neutralitet, og Løgn var det, og det er det mest skammelige. Respekt er ogsaa en Værdi, som det kan betale sig at betale med Blod. Men nu sidder vi altsaa midt i Suppedasen. Elsa var til Byen for at Købe Kaffe. Foran Hotel Phoenix paraderede to tyske Soldater med opplantede Bajonetter. Hun saa ogsaa nogle meget overlegne Officerer. En Dame indhentede hende og sagde ophidset: “Og det skal man opleve, at se disse tyske Banditter heroppe.” Elsa svarede ikke. Som hun sagde til mig: “ Man kunde jo aldrig vide, hvem hun var.” Hun mente en betalt Krigsophidser.

(…)

Elsa og jeg hørte den svenske Radio. Det gaar stærkt til i Norge. “Danskerne er nogle Nathuer,” sagde min Kone. Hun aabnede for den danske Radio. “Det gider vi ikke høre” sagde jeg og lukkede.

Danskerne skulle den 10. april 1940 vænne sig til tanken om at være besat, og hos Bergstrøm meldte bitterheden sig. Hvor dagbogen i går bar præg af tilvænning af de nye praktiske forhold, så drejer det sig i dag om mere abstrakte begreber som ‘respekt for Danmark’. Derudover melder nye forhold ved besættelsen sig i kraft af den såkaldte “krigsophidser”. Hvem kunne man stole på? Situationen ved radioen sætter også situationen i henholdsvis Norge og Danmark i relief. Det kæmpende Norge og de danske “Nathuer”, der dog har reddet deres huse. Derudover vil Bergstrøm ikke lytte til dansk radio, da man ikke længere kan regne med sagligheden af denne.

Citaterne fra Bergstrøms dagbog er fra bogen “En borger i Danmark under krigen: dagbog 1939-45” og er gengivet efter aftale med John T. Lauridsen.Kategorier:Øvrigt nyt, Opdateringer fra besættelsen

Tags: , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: