10. april 1940: Dagen derpå – befolkningens reaktioner på besættelsen

Tysk soldat i samtale med civile danskere den 9. april 1940. Østbanegade ved Langeliniebroen, hvor der var etableret tysk spærring

Tysk soldat i samtale med civile danskere den 9. april 1940. Mange danskere vågnede i går op til et besat land uden at have hørt skud eller larm fra tyske fly. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Danmark blev i går besat ved en hurtig og overrumplende tysk aktion. Besættelsen blev gennemført så hurtigt, at mange danskere ikke opdagede noget men blot vågnede op til et besat land. I modsætning hertil har der været betydelig mere modstand i Norge, hvor den tyske aktion ikke har været lige så vellykket. Men hvordan har danskerne oplevet og reageret på gårsdagens tyske besættelse?

Mange danskere har den 9. april observeret tyske fly overflyve landet på vej til Norge. Andre har set dem nedkaste det såkaldte “Oprop“, hvori tyskerne krævede kapitulation, og hvor visse af synspunkterne fra noten, den tyske gesandt Renthe-Fink overrakte udenrigsminister Munch, også optrådte. Langt de fleste danskere sov dog trygt i deres senge og har derfor intet bemærket. De er vågnet op i et besat land uden at have hørt et eneste skud.

Dette har skabt grobund for mange og vilde rygter. Allerede i går florerede rygterne om dagens begivenheder overalt i landet og i alle befolkningsgrupper: ’1.000 soldater dræbt i Sønderjylland’, ’1.000 dræbt i København bl.a. på Amalienborg Slotsplads’, ’general Prior dræbt – eller skudt sig selv’, ’i Værløse splittede det danske skyts de tyske flyvemaskiner’, ’briterne er gået i land i Jylland’. Rygterne bygger på en kerne af realitet, da der blev kæmpet kortvarigt i Sønderjylland samt udvekslet skud på Amalienborg, og der havde også været et angreb på Værløselejren. Disse begivenheder er blot blevet overdrevet, misfortolket eller fordrejet, når den personlige kommunikation har fungeret i den højspændte situation med kun sparsom offentlig kommunikation.

Ser man bort fra visse danske nazister og det tyske mindretal i Sønderjylland, der modtog invasionsstyrkerne med begejstring, har stemningen i Danmark generelt været forknyt, præget af chok og vantro: ’Hvordan kan et helt land blive besat på kun et par timer, også hovedstaden, stort set uden at et skud bliver løsnet?’  En vis positiv nysgerrighed overfor de invaderende styrker har også kunnet spores visse steder. Den næsten kampløse besættelse og manglen på viden om de politiske beslutninger, der er gået forud for kapitulationen, har imidlertid også vakt en stærk vrede mod forsvaret og/eller regeringen hos nogle.

Det overordnede billede er dog, at danskerne har adlydt regeringen og kongens krav om “ro og orden” og i øvrigt passet hverdagen, som de plejer. Der er dog en udbredt bekymret tilbageholdenhed og usikkerhed overfor fremtiden. Efter de første dages rygtestrøm har lagt sig, er der også lettelse hos mange over, at den tyske aktion ikke har kostet flere ofre; at der ikke er blevet bombet, at man ikke bliver jaget fra hus og hjem og at hverdagen fortsætter nogenlunde som før. Fra biografernes ugerevyer har danskerne nemlig tidligere kunnet se billeder fra krigshandlingerne i Polen og Finland af hhv. tyske og sovjetiske bombardementer af byer og militære anlæg. Noget tilsvarende er man i Danmark heldigvis blevet skånet for.

 

Folkemængde foran Århus Stiftidende. Her studeres nyhedsopslagene i fred og fordragelighed. Det samme kan ikke siges om det tyske telegrambureau i København i dag. Foto: Frihed

Folkemængde foran Århus Stiftstidende. Opslagene for den 9. april studeres. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.Kategorier:Opdateringer fra besættelsen

Tags: , , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. 16. april 1940: Livet går videre i Danmark – afrunding på 9. april Live | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: