9. april 1940: Proklamation til den danske befolkning om den tyske besættelse

I en proklamation til det danske folk opfordrer kongen, Christian 10., til "korrekt og værdig optræden". Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

I en proklamation til det danske folk opfordrer kongen, Christian 10., til “korrekt og værdig optræden”. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Danmark er i de tidlige morgentimer blevet besat af den tyske værnemagt. Kl. 06. besluttede den danske regering, militærledelsen og kongen at give efter for et tysk ultimatum og kapitulere. Der har fundet kampe sted i Sønderjylland, ligesom der har været skududvekslinger i København.

Den følgende proklamation er udsendt til den danske befolkning. Den er underskrevet af kong Christian 10. og kontrasigneret af statsminister Thorvald Stauning. Proklamationens tekst, som er blevet læst høj i radioen i løbet af dagen, lyder:

“Til det danske Folk:

Tyske tropper har i nat overskredet den danske grænse og har gjort landgang forskellige steder. Den danske regering har under protest besluttet at ordne landets forhold under hensyn til den besættelse, som har fundet sted, og i henhold hertil kundgøres følgende: De tyske tropper, der nu befinder sig her i landet, træder i forbindelse med den danske værnemagt, og det er befolkningens pligt at afholde sig fra enhver modstand overfor disse tropper. Den danske regering vil forsøge at sikre det danske folk og vort land imod de af krigsforhold følgende ulykker og opfordrer derfor befolkningen til rolig og behersket holdning overfor de forhold, som nu er opstået. Ro og orden må præge landet, og loyal optræden må udvises overfor alle, som har en myndighed at udøve.”

I et efterskrift skriver Christian 10. følgende:

“Under disse for vort fædreland så alvorlige forhold opfordrer jeg alle i by og på land til at vise en fuldt ud korrekt og værdig optræden, da enhver uoverlagt handling kan have de alvorligste følger. Gud bevare Dem alle. Gud bevare Danmark.”

Kl. 08.30 i morges er teksten i det tyske flyveblad (‘OPROP‘) desuden også blevet læst højt i radioen.

 

Tysk soldat i samtale med civile danskere den 9. april 1940. Østbanegade ved Langeliniebroen, hvor der var etableret tysk spærring. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Tysk soldat i samtale med civile danskere den 9. april 1940. I proklamationen fra Stauning og kongen opfordres danskerne til at opføre sig roligt og behersket. (Billedet er taget på Østbanegade ved Langeliniebroen, hvor der var etableret tysk spærring). Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.Kategorier:Øvrigt nyt, Opdateringer fra besættelsen

Tags: , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: