8. april 1940: “Vilhelm Bergstrøms dagbog: Det er gaaet adskillige Gange før, saa det gaar vel endnu engang”

Læs dagens uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog, som efter krigen kom til at fylde ca. 80.000 sider. Foto: Colourbox.com.

Læs dagens uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog. Foto: Colourbox.com.

Vilhelm Bergstrøm arbejder som kriminalreporter ved Politikken. Dette gør ham velforbundet med folk i både toppen og bunden af politiet, redningstjenesten såvel som andre journalister. Bergstrøm er særdeles velinformeret, og således ikke en repræsentant for den almindelige dansker. Ikke desto mindre giver hans dagbog et glimrende indblik i, hvordan en  mand i København oplever dagligdagen under krigen.

I dette uddrag fra den 8. april møder vi hans kollega fra Bladet, Næsh, samt han kone og datter, Elsa og Tusse.

“Det 15. bind [af dagbogen, red.] aabnes med en uhyggelig Begivenhed. Englænderne har i Løbet af Natten lagt Miner i de norske Farvande og derved paa en grov Maade krænket Norges Neutralitet. Der har i den sidste Uge været Optræk, men man troede almindeligt, at det var en Afdeling Nervekrig. Jeg læste det skete paa Middagsbladenes Plakater, da jeg tidligt paa Formiddagen var paa Vej til Bladet [Politikkens kontorer, red.]. Jeg missede med Øjnene mod de solbelyste Plakater og læste to gange. Saa gik jeg op paa Bladet og ordnede, hvad jeg skulde. Det var en Forretning med Næsh (Bergstrøms kollega). I hans Bil tog vi ud paa Amager. Da jeg havde besørget et Ærinde i Nabolaget gik vi op til mig. Vi sad lidt og sludrede om almindelige Ting. Elsa viste sig ikke, fordi hun for Tiden gaar til Tandbehandling, Tusse var endnu paa Skolen. […] Næsh gik, og jeg spiste en let Middag med Familien. Jeg sagde et Par Ord om Neutralitetskrænkelsen, men Elsa rystede det af sig. Man bliver ikke mere chokeret, naar der sker noget, selv om det ogsaa indeholder en Trussel mod Danmark. Man tager det til Efterretning. Man er bleven forhærdet. Og inderst inde siger man til sig selv: Det er gaaet adskillige Gange før, saa det gaar vel endnu engang.”

Vilhelm Bergstrøm blev født i 1896  og opvoksede i København. Han forsøgte sig i en ung alder som forfatter, men i perioden 1928-52 arbejdede han ved Politikken primært som kriminalreporter. Ved 2. Verdenskrigs udbrud besluttede han sig for at skrive dagbog og gjorde det krigen ud. Han supplerede løbende dagbogen med avisudklip, plakater og løbeblade, og projektet, som Bergstrøm selv kaldte “at proppe Tiden på Flasker”, kom efter krigen til at fylde ca. 80.000 sider i 207 bind. Bergstrøm ønskede fra starten, at dagbogen skulle udgives eller offentliggøres efter krigen, men han redigerede ikke i det enorme værk under eller efter krigen. Således er dagbogen udtryk for Bergstrøms vurderinger og holdninger på den dag, de er nedfældet.

Citaterne fra Bergstrøms dagbog er fra bogen “En borger i Danmark under krigen: dagbog 1939-45” og er gengivet efter aftale med John T. Lauridsen.Kategorier:Øvrigt nyt

Tags: , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: