7. april 1940: Vilhelm Bergstrøms dagbog: “Det opskræmmer mig ikke engang at se i Avisen, at det atter trækker sort op over Norden”

Fra i dag kan du læse uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog, som efter krigen kom til at fylde ca. 80.000 sider. Foto: Colourbox.com.

Fra i dag kan du læse uddrag fra journalisten Vilhelm Bergstrøms dagbog, som efter krigen kom til at fylde ca. 80.000 sider. Foto: Colourbox.com.

Fra i dag bringer 9. april Live uddrag af Vilhelm Bergstrøms dagbog.

Vilhelm Bergstrøm blev født i 1896  og opvoksede i København. Han forsøgte sig i en ung alder som forfatter, men i perioden 1928-52 arbejdede han ved Politikken primært som kriminalreporter. Ved 2. Verdenskrigs udbrud besluttede han sig for at skrive dagbog og gjorde det krigen ud. Han supplerede løbende dagbogen med avisudklip, plakater og løbeblade, og projektet, som Bergstrøm selv kaldte “at proppe Tiden på Flasker”, kom efter krigen til at fylde ca. 80.000 sider i 207 bind. Bergstrøm ønskede fra starten, at dagbogen skulle udgives eller offentliggøres efter krigen, men han redigerede ikke i det enorme værk under eller efter krigen. Således er dagbogen udtryk for Bergstrøms vurderinger og holdninger på den dag, de er nedfældet.

Bergstrøms stilling som kriminalreporter ved Politikken gjorde, at han havde gode forbindelse til politiet, redningstjenesten samt de øvrige kriminalreportere på de københavnske dagblade. Bergstrøm var således særdeles velinformeret, og han kunne skaffe sig mere information end den almindelige dansker. Ikke desto mindre giver hans dagbog et glimrende indblik i, hvordan en  mand i København oplevede dagligdagen under krigen.

For den 7. april har Bergstrøm bl.a. skrevet:

“Det er min Fridag i Dag. Jeg har klippet og klistret. Krigen er snart bleven til bare Saks og Klister for mig samt et konstant Arbejde [med dagbogen, red.] for mig paa 3 Timer dagligt. Sjældnere og sjældnere ræsonnerer jeg. Til hvilken Nytte også. Alting maa hellere gaa sin sløve Gang.  Det opskræmmer mig ikke engang at se i Avisen, at det atter trækker sort op over Norden. I Aftes havde jeg dog Følelsen af, at vi havde levet i en bedre Tid. Jeg gik hjem fra Bladet [Politikkens kontorer, red.] tog Vejen gennem Strøget. Klokken var 23. Strøget var halvmørkt og uddødt. De billige kaffestuer og Halvautomater havde sløjt Besøg, skønt det var en Lørdag Aften. Ved Højbroplads saa jeg endnu Isflager i Kanalen.”

Citaterne fra Bergstrøms dagbog er fra bogen “En borger i Danmark under krigen: dagbog 1939-45” og er gengivet efter aftale med John T. Lauridsen.Kategorier:Øvrigt nyt

Tags: , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: