7. april 1940: Tyske krigsskibe med tropper ombord er sendt mod Norge. I København forsøger man stadig at få et klart overblik over trusselsbilledet

mmmm

Udenrigsminister P. Munch forsøger stadig at få et overblik over truslen mod Danmark. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Der er nu kun to dage til ‘Wesertag’, hvor Danmark og Norge skal besættes gennem en overrumplende og dristig tysk aktion. De sidste transportskibe med forsyninger og materiel afgik fra Stettin i forgårs. I dag sendes de krigsskibe, som skal længst mod nord, afsted. I alt indsætter tyskerne 17 krigsskibe til at transportere 3.700 soldater til Trondheim og Narvik. Krigsskibene er nødvendige, da de alene kan skyde en tilstrækkelig fart, og fordi transporten går gennem farvande, der er behersket af den britiske flåde. Den tyske admiral Carls regner på ingen måde med en let aktion. Han giver i dag udtryk for, at han forventer et tab på 50 % af de indsatte flådestyrker. Kl. 04.15 denne morgen forlader de tyske krigsskibe samlingsstedet i Helgolandsbugten med kurs mod nord.

På Clydefloden i det vestlige Skotland er en større mængde fartøjer også samlet. De skal transportere en britisk ekspeditionsstyrke til netop Narvik og Trondheim. Troppeskibene skal være klar fra i morgen, når den planlagte allierede mineudlægning ved den norske kyst er udført. Herefter vil man blot vente på det rigtige tidspunkt til at sende ekspeditionen afsted. Men tidligt denne morgen indløber meldinger, som muligvis kan ændre denne plan: Kl. 08.48 rapporterer et britisk fly ud for Esbjerg, at man har lokaliseret en tysk flådestyrke med nordlig kurs. Fra britisk side sender man i første omgang bombefly afsted mod positionen, men kl. 13.15 modtager man en distraherende melding om tre tyske torpedojagere styrende sydefter. Den britiske admiral Forbes giver ordre om, at den britiske flåde skal være klar til udrykning, men endnu er man ikke klar over, hvad tyskerne har tænkt sig; er det et forsøg på at bryde ud i Atlanterhavet? Måske en aktion mod Sydnorge?

Kl. 13.35 får Forbes en melding fra admiralitetet, der nu er kommet i tanke om gårsdagens advarsel om tyske skibe med tropper til Narvik. Fra britisk side holder man dog fast i, at informationen i advarslen er af tvivlsom værdi og muligvis blot “et nyt træk i nervekrigen”. I hvert fald reagerer briterne uhensigtsmæssigt og for sent i forhold til at imødegå den tyske flådestyrke. Samtidigt forsinker dagens begivenheder det britiske ekspeditionskorps’ forberedelser.

I København forsøger udenrigsminister Munch stadig at få et overblik trusselsbilledet for Danmark. Han modtager et chiffertelegram fra gesandtskabet om, at en tysk transportflåde 4. april har forladt Stettin med kurs mod vest. Bestemmelsesstedet er ukendt, men flåden forventes at nå frem den 11. april. Munch forsørger forgæves at ringe til gesandtskabet og undrer sig over, hvorfor han ikke har hørt fra efterretningstjenesten. Gennem forsvarsminister Alsing Andersen forhører Munch sig videre hos flådechefen og generalstaben, men begge steder oplyses det, at man ikke har efterretninger, der kan bekræfte, at den tyske transportflåde i Stettin skulle være afsejlet eller have passeret dansk farvand.

Eftermiddagen bruger Munch på at instruere udenrigsministeriets direktør, O.C. Mohr, i, hvad denne skal få opklaret under sit forstående besøg hos gesandtskabet i Berlin. Det er især værdien af informationerne fra de to tyske officerer, som Munch stadig ønsker klarlagt.

Mod nord, i den svenske hovedstad Stockholm, indløber en meddelelser fra den svenske gesandt. Han skriver: “Jeg har det bestemte indtryk, at vidtgående aktion mod Danmark og Norge kan ventes indenfor meget kort tid, sandsynligvis indenfor de allernærmeste dage”. Forbindelserne mellem de nordiske gesandtskaber, og for den sags skyld udenrigsministerierne, er dog af en sådan art, at denne advarsel ikke straks videresendes til danske og norske repræsentanter.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: