4. april 1940: Den danske udenrigsminister, Munch, modtager en advarsel fra det danske gesandtskab i Berlin: Kan en tysk militæraktion mod Danmark være under opsejling?

Statsminister Stauning holder nytårstale i dag, og han er ikke optimistisk for udsigterne for 1940

Udenrigsminister Munch (t.h.) og statsminister Stauning (t.v.) underretter her til aften kongen om den advarsel, man har modtaget fra gesandtskabet i Berlin. Advarslen skal tages alvorligt, men man tvivler på, om oplysningerne holder vand. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

I går blev strengt fortrolige oplysninger om de tyske militærplaner lækket til den hollandske militærattaché, G.J. Sas. Informationerne kom fra oberst Hans Oster fra den tyske hærs efterretningstjeneste. Sas er derfor ikke i tvivl om, at informationerne er korrekte. Oster er nemlig modstander af naziregimet og ønsker på ingen måde, at Hitler opnår succes på slagmarken. Han ikke bare tror, han håber derfor også, at Sas vil videregive de fortrolige informationer og hverved måske skade de kommende tyske militæroperationer.

I dag mødes Sas med medlemmer fra de tre nordiske gesandtskaber i Berlin: Først en norsk repræsentant, så den svenske militærattaché, Forshell, og dernæst den danske attaché, kommandørkaptajn Kjølsen. Forshell er imidlertid hurtig til at reagere. Så den første, Kjølsen får besøg af på sit kontor, er den svenske attaché. Han videregiver de opsigtsvækkende informationer til Kjølsen: Der nærmer sig en tysk militæraktion mod Danmark, derefter sandsynligvis også en aktion mod Sydnorge. Tyskerne forbereder også en invasion af Holland, muligvis også Belgien, og der er troppe- og tonnagekoncentrationer ved Swinemunde.

Forshell røber ikke sin kilde, så da Sas kort efter også tropper op på Kjølsens kontor og giver helt enslydende oplysninger, kommer Kjølsen for alvor op på mærkerne. Han informerer straks den danske gesandt, Zahle, og det besluttes efter et hastigt samråd i gesandtskabet, at en specialkurér skal med eftermiddagsflyet til København for personligt at overbringe informationerne til udenrigsminister Munch. Der bliver med andre ord handlet meget hurtigt og resolut fra det danske gesandtskabs side.

Samme aften modtager den danske udenrigsminister Munch gesandtskabets indberetning. Efter at have læst indholdet konfererer Munch med udenrigsministeriets direktør, O.C. Mohr. De er begge foruroliget over gesandtskabets informationer, og Munch beslutter sig for først at informere statsminister Stauning og herefter sammen med ham overbringe informationerne til kongen.

Da de to ministre får foretræde for kongen, meddeler de, at de ser med alvor på indberetningen, men samtidigt er skeptisk over for oplysningerne. Munch finder det umiddelbart tvivlsomt, at der vil være så oplagt forræderi i den tyske overkommando. Han påpeger også, at der har været flere rygter i omløb om angreb uden hold i virkeligheden, samt at der tidligere har været tysk aktivitet ved Østersøen, uden det udmøntede sig i en tysk aktion. Ligesom den danske flådechef, Rechnitzer, tidligere har gjort, vurderer Munch derfor, at der må være tale om ’gamle skibs- og troppeforsamlinger’ muligvis fra Vinterkrigens tid. Alligevel foreslå Munch bl.a. at indkalde de soldater, der er hjemsendt med uniform.

Stauning er til gengæld ikke indstillet på at indkalde de hjemsendte soldater eller foretag andre foranstaltninger, før man har drøftet situationen på det ministermøde, der allerede er aftalt for i morgen. Munch vil for sin part i øvrigt drøfte indberetningen med forsvarsministeriets to direktører, general Stemann og viceadmiral Rechnitzer.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: