29. marts 1940: Det franske krigsråd afviser en mineringsaktion i Tyskland. Hitler og Raeder diskuterer krigsskibenes placering efter udførelsen af Weserübung

Briterne opbragte for få dage siden et tysk skib i neutralt norsk farvand. Hitler er rasende, men endnu tager Tyskland officielt hændelsen med ro. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv

Efter flere samtaler med chefen for den tyske ‘Kriegsmarine’, Erich Raeder, giver Hitler i dag afkald på kravet om flådestøtte i Narvik havn efter besættelsen af Norge. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv

I går var den nyvalgte franske premierminister, Paul Reynaud, til møde med det allierede krigsråd i London. Her blev man enige om et kompromis, som tilgodeser både britiske og franske interesser: Man skal henholdsvis udlægge søminer i norsk farvand og luftminer i tyske floder. Reynaud er fortaler for aktiv og offensiv fremfærd på slagmarken og ser gerne, at man foretager mere vidtgående aktioner. Først må han dog have det franske krigsråds godkendelse.

Tilbage i Paris fremlægger Reynaud i dag aftalen, men det franske krigsråd vil ikke godkende mineringsaktionen. Således er man lige vidt, og der kan tilsyneladende ikke findes fælles fodslag for den allierede strategi. Reynaud nægter imidlertid at give op. Han lader briterne forstå, at der blot vil være tale om en udsættelse af aktionen, indtil han kan få forhandlet færdig med det franske krigsråd. Under alle omstændigheder vil en allieret aktion dog blive forsinket.

I Tyskland er alt klart til besættelsen af Norge og Danmark, men man er ikke enige om de tyske slagsskibes rolle efter landsætningen af tropper i Norge: Skal skibene blive i de norske havne som flydende søforter, eller skal de trækkes tilbage til tyske havne, hvor den overlegne britiske flåde ikke kan nå dem? Flådechef Raeder er i dag atter til møde hos Hitler, og han gør det klart, at det er ganske utænkeligt at lade skibe blive i Narvik. Det kan muligvis komme på tale i Trondheim – men kun hvis man straks kan indrette havnen til et flådestøttepunkt. Raeder har desuden fået besked fra den tyske marineattaché i Oslo, at der i Norge er blevet givet ‘skydeordre’. Man skal med andre ord ikke forvente en fredelig besættelse. Med hensyn til den strandede ubåd tilråder flådechefen desuden forsigtighed. Der er ingen grund til at lægge pres på Norge nu, og slet ingen grund til at give briterne et påskud for at gå hård frem mod Norge.

Efter mødet taler Raeder med Hitler under fire øjne. Hitler understreger over for flådechefen, hvor vigtigt det er for moralen, at krigsskibene bliver liggende i de norske havne. Raeder svarer, at de tyske destroyere vil være hjælpeløse inde i Narviks havn. Heller ikke Trondheim er en sikker havn, da britiske ubåde nemt ville kunne slå til her.

Samtalen ender med, at Hitler trækker kravet om flådestøtte til de landsatte tropper i Narvik tilbage. Med hensyn til Trondheim vil han overveje det nærmere. Det sidste ord synes alligevel ikke at være sagt i denne sag.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. 3. april 1940: De allierede er stadig ikke enige om en mineringsaktion. I Berlin bliver der lækket information om de tyske planer | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: