28. marts 1940: Det allierede krigsråd er nået til enighed om en aktion mod de tyske malmruter. I Tyskland er alt klart til Weserübung, men man er uenige om krigsskibenes rolle

Den svenske jerneksport til Tyskland transporteres fra mineområderne omkring Kiruna til havnene i Narvik og Luleå, hvorfra det sejles til Tyskland. Fra Wikimedia Commons.

Det allierede krigsråd er i dag blevet enige om at slå til over for eksporten af jernmalm til Tyskland. De norske farvande skal mineres, det skal de tyske floder i øvrigt også, og endelig skal der ligeledes udarbejdes planer for transporterne fra Luleå. Fra Wikimedia Commons.

Tidligere på ugen opfordrede den nyvalgte franske premierminister, Paul Reynaud, til en allieret aktion i Norden. Reynaud ser gerne, at de norske farvande bliver mineret, men han ønsker også en mere aktiv og offensiv allieret krigsførelse. Briterne har i første omgang afvist at foretage en minering af norsk farvand, men det skyldes, at man ønsker at presse Frankrig til et kompromis, hvor man ligeledes ‘pebre’ de tyske floder med luftminer.

I dag er det allierede krigsråd samlet i London. Her når man til enighed om en aktion i Norden rettet mod malmtransporterne. Inden aktionen skal der den 1. april udsendes noter til Sverige og Norge. I tråd med den franske general Gamelins foreslag vil de allierede her meddele, at man forbeholder sig retten til gribe ind over for tysk udnyttelse af hjælpekilde i de to lande – i dette tilfælde svensk jernmalm – til gavn for tysk krigsførelse og til skade for de allierede. Den 5. april skal selve mineringen finde sted i indre norske farvande, hvorved malmruten bliver for farlig at benytte for tyskerne. Der skal ligeledes udarbejdes planer til standsning af malmtrafikken fra Luleå i Sverige, så snart Botniske Bugt bliver isfri og genåbnes for sejlads. Til gengæld for mineringen af malmruten går Frankrig med til, at de tyske floder ligeledes mineres fra luften.

Den franske premierminister glæder sig over kompromisset, men han ser gerne at de allierede foretager mere vidtgående offensive operationer.  Han er derfor også fortaler for et allieret angreb ind i Tyskland gennem Belgien og Holland. Reynaud har imidlertid endnu ikke fået sin krigspolitik ført igennem i hjemlandet. Han skal først tilbage til Paris og have det franske krigsråds godkendelse for de to mineringsaktioner.

Mens det allierede krigsråd holder møde, lægger general Falkenhorst sidste hånd på de tyske forberedelser af operationen mod Danmark og Norge. Generalen afsender i dag følgende melding til den tyske overkommando: “Forberedelserne er afsluttet. Isen i den vestlige Østersø er brudt op. Alt er rede.” Hitler sætter dog ikke aktionen i gang med det samme. Der holdes fast ved datoerne ved nymåne, 7. – 10. april, og i øvrigt er Hitler og værnscheferne ikke blevet enige om, hvad de tyske krigsskibe skal foretage sig efter besættelsen af Norge. Hitler og Luftwaffechefen Herman Göring ser helst, at de tyske slagskibe bliver og forsvarer de norske havne. Dette er dog i flådechef Raeders øjne alt for risikabelt og dermed helt udelukket. Modstanden behager ikke Hitler. Under et visit i kortrummet i overkommandoens planlægningskontor erklærer Føreren kraftigt, at han ikke vil affinde sig med, at flåden ‘stikker af’ fra de norske havne efter operationen. Slagskibene skal blive i Narvik, Trondheim og Oslo.

Vi følger situationens udvikling…Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. 1. april 1940: Hitler holder møde med Weserübungs ansvarshavende officerer. I København mødes marineattaché Kjølsen med den danske udenrigsminister og flådechef | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: