27. marts 1940: Den tyske marineattaché i Norge slår alarm: 60 britiske skibe ud for Egernsund! Den tyske flåde sender ubåde til området, men det er falsk alarm

Den tyske marineattaché i Norge slår i dag alarm - 60 britiske skibe er set ud for Egernsund! Der er imidlertid tale om falsk alarm. Foto: Frihedsmussets billedarkiv.

Den tyske marineattaché i Norge slår i dag alarm – 60 britiske skibe skulle været set ud for Egernsund! Den tyske ‘Kriegsmarine’ sender ubåde til området, men én af disse går på grund og opdages af nordmændene. Foto: Frihedsmussets billedarkiv.

For Tyskland er det vigtigt, at de allierede ikke når at sætte sig i besiddelse af Norge, inden den planlagte tyske operation bliver iværksat. I går nedtonede den tyske flådechef dog denne frygt på et møde med Hitler, men ikke desto mindre sidder nerverne stadig uden på tøjet blandt visse personer. I dag ser den tyske marineattaché i Norge i hvert fald spøgelser: 60 britiske skibe ud for Egernsund på den norske sydvestkyst. Han slår alarm, og den tyske flådeledelse sender seks ubåde ind i området. På grund af usikker navigation går én af ubådene på grund ved øen Oddknuppen sydøst for Mandal, hvilket er et godt stykke inden for den norske territorialgrænse.

Begivenheden er tæt på at skabe panik i tyske flådekredse. Ombord på den grundstødte ubåd er nemlig en angrebsordre for operation Weserübung. En række ubåde fik en forseglet konvolut med denne hemmelige ordre før afsejlingen med besked på først at åbne den efter modtagelsen af et bestemt kodeord over radioen. Hvis nordmændene finder denne ordre, kan de umuligt undgå at opdage, at Weserübung er under opsejling! I Berlin er man på pinebænken i nogen tid: Nordmændene opdager den tyske ubåde, men de finde ikke i ordren. Ubådsbesætningen bliver interneret i Kristianssand, men operation Weserübung er ikke kompromitteret.

Andetsteds i Tyskland er man godt i gang med at forberede de forsyninger, som de tyske tropper skal have med til besættelsesaktionen i Danmark. Der er ikke tale om småting: “Første forsyning” består af 80.000 portioner af såkaldte “mundforråd”, inkl. kød, brød, spiritus og tobak samt 105 tons havre og 80 tons hø til hestene. Herudover har man yderligere 80.000 portioner mundforråd og 10.000 “nedsatte reserverationer”. Alle tyske militærpersoner i Danmark, også luftværnsfolk, marinesoldater etc. skal i besættelsens første dage forsynes af den tyske hær. Udleveringen af forsyningerne vil først ske samtidigt med selve indskibningen af tropperne. Det er derfor arrangeret således, at den store mængde proviant, der nu befinder sig i Lübeck og Elmshorn, skal betegnes som “en transport ad søvejen til Østpreussen på grund af tøvejrsvanskeligheder på veje og jernbaner i Polen.”

Selv forsyningerne er altså internt hemmeligholdt, således at man mindsker chancerne for at oplysninger om den forstående operation kommer i de forkerte hænder. Værnemagten overlader intet til tilfældigheder.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: