24. marts 1940: Tysk skib torpederet af en britisk ubåd ud for Thorsminde! Aktionen er en krænkelse af den danske neutralitet

Der er kommet meldinger om, at den tyske kuldamper “Edmund H. Stinnes” er blevet torpederet af en britisk ubåd. Det tyske skib var på vej til Danmark og befandt sig inden for grænsen af tre sømil til den danske kyst, da det blev ramt. Dette gør den britiske aktion til en krænkelse af dansk neutralitet!

Den danske forsvarsminister, Alsing Andersen. Efter en britisk ubåd har krænket  dansk neutralitet tager ministeren affære. I samråd med den danske flådechef, Rechnitzer, har Alsing Andersen beordret det danske krigsskib Peder Skram til farvandet omkring Skagen.

Den danske forsvarsminister, Alsing Andersen. Efter en britisk ubåd har krænket dansk neutralitet, tager ministeren affære. I samråd med den danske flådechef, Rechnitzer, har Alsing Andersen beordret det danske krigsskib “Peder Skram” til farvandet omkring Skagen. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Den danske flådechef, Hjalmar Rechnitzer, er som følge af sidste måneds ‘Altmark-affære’ i Norge meget opmærksom på sådanne neutralitetskrænkelser. Han anser disse små, taktisk betonede krænkelser som en alvorlig trussel for lande som Danmark, da de kan udstille manglende evne eller vilje til at hævde landets neutralitet. Derfor må der reageres prompte, og i samråd med forsvarsminister Alsing Andersen besluttes det, at de danske farvande må beskyttes mod britiske krænkelser. Den danske fregat “Peder Skram” er derfor sammen med et par torpedobåde sendt til Frederikshavn med ordre om at sikre farvandene omkring Skagen.

Den resolutte danske reaktion gør et godt indtryk i Berlin, hvor torpederingen ellers umiddelbart vækker bekymring. De bange anelser hos tyskerne skyldes dels, at torpederingen er sket på ‘malmruten’, og dels fordi briterne ikke tidligere har været så nærgående i disse farvande. Aner de allierede måske uråd omkring den forstående tyske operation i Norden? Foreløbigt må man se tiden og den britiske flådeaktivitet an.

I dag udstedes i øvrigt en ordre til en tysk destroyer-enhed, der skal sendes til Bergen under operation Weserübung. Den lyder som følger:

“Forklædning som britiske skibe må bevares længst muligt. Alle morsesignaler fra norske skibe skal besvares på engelsk. På anråb skal opgives britiske krigsskibes navne. Der skal træffes forholdsregler, så de britiske krigsflag kan belyses”.

Ordren indikerer endnu en gang, at den tyske flåde har tænkt sig at sejle under britisk flag under operation Weserübung. Det lader til, at man fra tysk side håber på, at nordmændene ikke vil yde modstand over for britiske skibe, som tilfældet også var under ‘Altmark-affæren’. Den tyske ‘Kriegsmarine’ vil i hvert fald spille på alle tangenter i håbet om en succesfuld udførelse af Weserübung.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: