23. marts 1940: Den tyske flådechef redegør for sit syn på malmeksporten efter en tysk besættelse af Norge

Den tyske flådechef, storadmiral Eric Raeder, kan i dag notere sig, at Hitler endnu ikke har givet ordre til Weserübungs udførelse. Imens foreslår overkommandoen, at man iværksætter en offensiv i Vesteuropa. Fra Wikimedia Commons.

Den tyske flådechef, storadmiral Eric Raeder, redegør i dag for sit syn på, hvordan en tysk besættelse af Norge vil påvirke malmeksporten, som er vigtig for den tyske krigsindustri. Fra Wikimedia Commons.

Eksporten af svensk jernmalm, der går igennem Norge, er en central årsag til, at både de allierede og Tyskland har en strategisk interesse i Norge. De allierede ønsker at stoppe tilførslen af jernmalm til Tyskland for at skade den tyske krigsindustri, og i Berlin ønsker man naturligt nok at forhindre netop dette. I dag redegør den tyske flådechef, storadmiral Raeder, for sit syn på malmeksporten efter den planlagte tyske besættelse af Norge.

Eric Raeder var en af de første til at foreslå Hitler en operation i Norge, men som planlægningen er skredet frem, har storadmiralen fået kolde fødder. Operationen er simpelthen for risikabel for flåden i hans øjne. Ikke desto mindre synes det at være for sent at springe fra – og en angrebsplan ligger allerede klar. I dag redegør Raeder for sit syn på malmeksporten efter en besættelse, og han peger på, at valget står mellem to onder. Besætter briterne Norge, hvilket efter hans opfattelse er sandsynligt, så afskæres Tyskland fra svensk jernmalm. Besætter man selv Norge, vil den 800 sømil lange rejse blive endnu mere vanskelig. Der må efter en besættelse indsættes mange ubåde og fly for at beskytte transportskibene, og Raeder vurderer, at malmleverancerne sandsynligvis vil falde med  2,5 – 3,5 mio. tons om året. Til gengæld er der den fordel, at man ved at besætte Norge kan udøve et maksimalt pres på Sverige, så svenskerne kan blive nødt til at opfylde alle tyske krav.

Flådechefen benytter også lejligheden til endnu engang at rejse bekymringer ved flådens rolle i operation Weserübung. Efter hans opfattelse vil det blive meget svært at tilpasse operationens luft- og søtransporter. Flåden bliver nødt til at sende tropper med meget hurtigtgående skibe, heriblandt slagskibe. I stedet anbefaler Raeder, at man sender materiel, og eventuelt også tropper, til den tyske flådebase ‘Basis Nord’, der er placeret i en sovjetisk bugt mellem Murmansk og den finske by Petsamo. Herfra er søvejen kortere til Weserübungs landsætningssteder i Nordnorge.

Hvad Raeder til gengæld ikke ved er, at man i Sovjetunionen er begyndt at føle sig beklemt ved ‘Basis Nord’. Fra sovjetisk side er man nu mest stemt for, at tyske skibe, som fremadrettet sejler ud fra basen, ikke skal vende tilbage igen. Skibstrafikken vil nemlig kunne henlede opmærksomhed på placeringen af en tysk flådebase på sovjetrussisk grund. Dels stoler Stalin heller ikke på tyskerne, og dels ønsker han ikke, at Sovjetunionen alt for åbenlyst fremstår som en tysk allieret. Den sovjetrussiske diktator ønsker nemlig ikke at risikere en krig mod de allierede.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

2 replies

Trackbacks

  1. 24. marts 1940: Tysk skib torpederet af en britisk ubåd ud for Thorsminde! Aktionen er en krænkelse af den danske neutralitet | 9. APRIL LIVE
  2. 26. marts 1940: Storadmiral Raeder mener ikke, at en britisk aktion i Norge er på trapperne. Alligevel opfordrer han til, at den tyske besættelse af Norge og Danmark udføres snarest | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: