22. marts 1940: I Tyskland gør man fortsat alt hvad man kan for at sikre hemmeligholdelsen af operation Weserübung. Brugen af falske rygter er dog tæt på at give bagslag

De tyske soldater kan så småt begynde at gøre sig klar. I dag har Hitler taget de sidste beslutninger i forhold til de tyske invasionsplaner. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

De tyske tropper, som skal sættes ind i Norge og Danmark, ved endnu intet om operationen. Til gengæld er der mange rygter i omløb, og nogle er meget overbevisende – måske endda lidt for overbevisende. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Den tyske besættelsesaktion mod Norge og Danmark er nu kun et spørgsmål om tid. Man er nået frem til, at operationsdagen skal placeres et sted mellem den 7. – 10. april, og en færdig angrebsplan er også blevet udarbejdet. For at sikre, at Storbritannien ikke griber ind og enten forpurrer eller besværliggør den tyske operation, er det vigtigt for Hitler og den militære top, at information om Weserübung så vidt muligt hemmeligholdes. Jo tættere man kommer på operationsdagen, desto sværere bliver dette imidlertid, da de omfangsrige forberedelser kræver at visse oplysninger slipper ud. Herudover har nogle af det tyske hemmelighedsforanstaltninger nu vist sig at give bagslag.

I Berlin er man meget forsigtige med oplysningerne omkring operation Weserübung. Flere centrale personer i både militæret og nazistpartiet, heriblandt propagandaminister Goebbels og SS-lederen Himmler, er endnu ikke blevet informeret om operationsplanerne. Tropperne har heller ikke fået nogen som helst at vide, og det kommer de ikke til, før de er på vej mod deres destination på selve operationsdagen. Forberedelserne nødvendiggør imidlertid, at enkelte informationer frigives. Aktionen i Norge og Danmark kræver eksempelvis tolke, der kan tale dansk og norsk. For at udnævnelsen af disse ikke skal indikere målene for den kommende operation, annoncerer man i militære tidsskrifter efter tolke til både finsk, russisk, engelsk, ungarsk, dansk, svensk, norsk, tjekkisk, kroatisk, arabisk og tyrkisk – men man har i øjeblikket kun interesse i kandidater med kvalifikationer i de to nordiske sprog.

For at camouflere operationen har man fra tysk side desuden sat et falsk rygte i omløb om et fremstød på Balkan. For at understøtte dette har man sendt de ingeniørsoldater, som skal lægge felttelefoner og kabler i de norske fjelde under Weserübung, i træningslejr i Bulgarien. Rygterne svirrer derfor blandt tyske officerer, at hæren snart skal erobre de rumænske oliefelter – og i Berlin gør man intet for at dementere disse rygter. Sløringstiltagene har dog haft en utilsigtet effekt. Den tyske efterretningstjeneste har fået informationer om, at soldater fra den bjergjægerdivision, som skal indsættes i Norge, har købt turistmateriale om netop Norge i butikker i Berlin! Efter videre undersøgelse har man fundet ud af, at en officer har bildt soldaterne ind, at de skal sendes til Norge – for at stoppe snakken om Rumænien. Officeren har i god tro simpelthen været bange for, at soldaternes sladder kunne kompromittere den fiktive operation.

De tyske generaler kan muligvis godt selv se det komiske i situationen, så længe alt tyder på, at Weserübung stadig er en velbevaret hemmelighed. Men måske vil efterretningstjenesten i fremtiden blive bedt om at holde ekstra øje med effekten af de falske rygter, der sættes i omløb fra Berlin?Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. 30. marts 1940: Tumult i Hamburg – en flyvepladsarbejder tæt på at røbe aktionen i Norge! I Danmark er en tysk kommandant på hemmelig mission i Gedser | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: