20. marts 1940: Tyskland er klar til at besætte Norge og Danmark. Dato og angrebstidspunktet ligger fast

Briterne opbragte for få dage siden et tysk skib i neutralt norsk farvand. Hitler er rasende, men endnu tager Tyskland officielt hændelsen med ro. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv

Værnemagtens spidser er enige om en dato og et tidspunkt for operation Weserübung. For Hitler er det af stor betydning, at Tyskland sætter sig i besiddelse af Norge før de allierede. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv

Stormagtskrigen mellem Tyskland, Storbritannien og Frankrig har stået på siden 1. september 1939. I Danmark holder man vejret og håber, at man ligesom under Verdenskrigen 1914-18 kan holde sig neutralt. Krigens forløb har dog vist, at truslen er anderledes end sidst. Vinterkrigen mellem Finland og Sovjetunionen har allerede gjort Skandinavien til krigsskueplads, og både Tyskland og Storbritannien har blikket rettet mod Norge. De allierede ønsker at stoppe eksporten af svensk jernmalm, der går igennem Nordnorge til Tyskland, og som man anser for afgørende for den tyske krigsøkonomi. I Tyskland vil man omvendt komme en eventuel allieret aktion i forkøbet og samtidigt udbygge sine flåde- og flybaser rettet mod Storbritannien.

Nordnorge har dermed strategisk betydning for begge de krigsførende parter. De allierede har allerede haft et ekspeditionskorps samlet men tøver nu foreløbigt med at iværksætte en operation som følge af Vinterkrigens afslutning. I frygt for at et allieret fodfæste i Skandinavien vil være krigsafgørende, er den tyske værnemagt i fuld gang med forberedelserne til en besættelse af både Danmark og Norge under kodeordet ‘Weserübung’. Det eneste, der lige nu ikke følger den tyske plan, er vejret. Østersøen er stadig delvis tilfrosset efter den hårde vinter. Invasionen af Norge skulle desuden helst ikke blive et vinterfelttog, men på den anden side vil man fra tysk side også gerne have udført operationen, inden de lyse polarnætter sætter ind. Dette vil nemlig mindske operationens overraskelsesmoment betydeligt. Disse overvejelser gør april til eneste brugbare måned for aktionen.

I dag enes den tyske hær- og flådeledelse i øvrigt om, at operationen skal udføres ved nymåne. Selve ‘overrumplingen’ skal nemlig finde sted ved daggry, og her vil månelyset være til tyskernes fordel. Dermed afgøres det reelt, at datoen for operation Weserübung skal findes mellem 7. – 10. april 1940. ‘Weserzeit’, selve angrebstidspunktet, lægges også fast: Mellem kl. 04:15-04:30, under hensyntagen til at daggryet ikke falder samtidigt på den lange strækning fra Tønder i Danmark til Narvik i Norge.

Den tyske invasion af Norge og Danmark er hermed næsten klar til at blive sat i værks. I Hitlers overvejelser har det i de seneste døgn vejet tungt, at hvis ikke Tyskland kommer i besiddelse af Norge før et kommende tysk angreb på Frankrig gennem Holland og Belgien på Vestfronten, så vil Norge falde i de allieredes hænder samme dag, tyske tropper marcherer ind i Holland. Det vil i Hitlers øjne være den eneste naturlige reaktion fra Storbritannien – og en alvorlig streg i regningen for Tyskland rent strategisk. Værnemagten bliver nødt til at slå først i Norden.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , ,

3 replies

Trackbacks

  1. 22. marts 1940: I Tyskland gør man fortsat alt hvad man kan for at sikre hemmeligholdelsen af operation Weserübung. Brugen af falske rygter er dog tæt på at give bagslag | 9. APRIL LIVE
  2. 26. marts 1940: Storadmiral Raeder mener ikke, at en britisk aktion i Norge er på trapperne. Alligevel opfordrer han til, at den tyske besættelse af Norge og Danmark udføres snarest | 9. APRIL LIVE
  3. 2. april 1940: ”W÷ 7” – nedtællingen til operation Weserübung er begyndt: Angrebet på Norge og Danmark er fastsat til 9. april kl. 04.15 | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: