19. marts 1940: Den britiske premierminister, Chamberlain, udtrykker frygt for Sverige og Norges sikkerhed efter freden i Finland

Den britiske premierminister, Neville Chamberlain taler i dag det britiske underhus. Han frygter for Norge og Sveriges sikkerhed. Fra Wikimedia Commons.

Den britiske premierminister, Neville Chamberlain, taler i dag i det britiske underhus. Han frygter for Norge og Sveriges sikkerhed. Fra Wikimedia Commons.

Fra starten af februar forberedte de allierede en operation i Norden. Aktionens officielle mål var at yde hjælp til Finland i Vinterkrigen, mens en mere skjult dagorden var at sætte sig på Nordnorge og visse område i Nordsverige for at standse den svenske eksport af jernmalm til Tyskland. I slutningen af februar kom det dog frem, at finnerne snart ville være tvunget til at søge om fred, og for en uge siden accepterede Finland sovjetiske fredsbetingelser. Et allieret ekspeditionskorps havde ellers været klar til aktion siden den 1. marts, men de allierede kunne i første omgang ikke opnå tilladelse til gennemmarch i Sverige og Norge. Derfor er den allierede militærekspedition i Skandinavien nu strandet – i hvert fald i form af en hjælpeaktion til Finland. I dag taler premierminister, Neville Chamberlain, i  det britiske Underhus. Om freden i Finland har Chamberlain følgende betragtning:

“Hvad betyder det for Skandinavien? Finlands sikkerhed er død og borte. Men er Norge og Sverige sikre? Tværtimod. Faren for disse lande er rykket nærmere end nogensinde før.”

Den britiske premierminister taler desuden åbent om de allierede forberedelser til at hjælpe Finland og forklarer, at man i en længere periode ikke kunne konstatere tyske krigsskibe, der krænkede norsk neutralitet. “Vi har derfor ikke fået berettigelse til at begive os til disse farvande.” Chamberlain nævner ikke Danmark i sin omtale af Skandinaviens sikkerhed. Dette skyldes sandsynligvis, at Storbritannien anser det for umuligt at hjælpe Danmark i tilfælde af et tysk angreb. Til dette ligger Danmark simpelthen for tæt på Tyskland.

Chamberlain i øvrigt modarbejdet marineminister Winston Churchills forslag om at udlægge miner i norske farvande. Denne modstand har fået Churchill til at lege med en idé om, at udstyre britiske handelsskibe med rambukke og lade dem vædre malmdamperne i norske farvande i et forsøg på at stoppe malmtransporterne til Tyskland. Ifølge marineministeren kunne dette måske gennemføres, da der ville være tale om handelsskibe mod handelsskibe. Dermed ville det teknisk set ikke være en militæraktion og derfor heller ikke en neutralitetskrænkelse. Ikke overraskende har man dog fra britisk side ikke overvejet at gå videre med idéen. Indtil videre forholder de allierede sig derfor afventende i forhold til Skandinavien.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: