16. marts 1940: Nyt fransk udspil til en allieret aktion i Norden: Malmtransporterne må stoppes! I Berlin arbejdes der på de konkrete angrebsplaner, som skal benyttes mod Danmark

Den svenske jerneksport til Tyskland transporteres fra mineområderne omkring Kiruna til havnene i Narvik og Luleå, hvorfra det sejles til Tyskland. Fra Wikimedia Commons.

Den franske general Gamelin vil have stoppet transporten af jernmalm til Tyskland. Malmen fragtes fra svenske mineområder i Kiruna til havnene i Narvik og Lulelå, hvorfra det sejles til Tyskland. Stopper Norge og Sverige ikke selv eksporten skal man landsætte allierede tropper i Nordnorge. Fra Wikimedia Commons.

Freden mellem Sovjetunionen og Finland får i dag den franske hærs øverstkommanderende, Gamelin, til at komme med et nyt udspil til en allierede operation i Norden. Tidligere har en hjælpeaktion til Finland været påskuddet for, at de allierede kunne sætte sig på strategiske punkter i Norge og Sverige. Herved skulle man sætte en stopper for de svenske jernmalmsleverancer, som er vigtige for den tyske krigsindustri. Vinterkrigens afslutning har imidlertid gjort det sværere for de allierede at retfærdiggøre en landgang i Norden, men i Frankrig er man ikke i tvivl: Malmtransporterne skal stoppes.

Derfor foreslår general Gamelin, at leverancer af visse varer, eksempelvis jernmalm, skal anses for krigsbistand, som vil medføre repressalier. Dette vil forhåbentligt skræmme Norge og Sverige til at stoppe malmtransporten til Tyskland, og sker dette ikke, så har de allierede deres begrundelse for at landsætte tropper i Nordnorge. Således skal det allierede ‘Finlandskorps’ omdannes til et ‘Skandinavienkorps’, der kan indsættes i Norge med kort varsel. De første reaktioner i det allierede krigsråd er dog tøvende. Det franske udspil mangler den moralske støtte, der lå i at hjælpe Finland mod den sovjetiske invasion – og man kan heller ikke længere påberåbe sig Folkeforbundets paragraf 16 om gennemmarchret til et medlemsland, der ønsker hjælp.

Samme hensyn forsinker tilsyneladende ikke planlægningen i Berlin. I dag udfærdiges nemlig et bilag til en operationsbefaling fra general Kaupisch, hvis styrker skal angribe og besætte Danmark under operation Weserübung. Heri lyder det: “Danskeren har siden 1864 ikke ført nogen krig, er altså krigsuvant. Den tyske soldat er ham i enhver henseende overlegen såvel i kampindstilling og gå-på-lyst som i uddannelse og bevæbning”. Alligevel gennemgår bilaget dog, hvordan eventuelle danske modforholdsregler skal gribes an, i det tilfælde at den danske regering er indstillet på krig. For Sjælland hedder det blandt andet, at stærke danske modangreb under landgangen kun er mulige fra København og Vordingborg. Ingen andre steder skal der på landgangstidspunktet regnes med betydelige modforanstaltninger fra dansk side. I Jylland skal en hurtig overrumpling sikre, at det danske grænsegendarmeri ikke sprænger de vigtigste grænseovergange, og de tyske tropper skal hurtigst muligt rykke nord på til Aalborg. Ved Lillebæltsbroen og Middelfart forventer man i værste fald stærke danske modangreb, og disse punkter skal derfor forsvares til det yderst af de landsatte tyske tropper.

Det danske Folketing vedtog i januar en erklæring om “at de midler, der rådes over, om fornødent skal anvendes for at hævde og værne rigets fred og uafhængighed”, men dette tager den tyske angrebsplan altså også højde for, selvom man fra tysk side håber på en fredelig besættelse. Det udfærdigede bilag viser desuden, at man i Berlin har ganske præcise oplysninger om de danske forsvarsmuligheder.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , ,

7 replies

Trackbacks

  1. 19. marts 1940: Den britiske premierminister, Chamberlain, udtrykker frygt for Sverige og Norges sikkerhed efter freden i Finland | 9. APRIL LIVE
  2. 20. marts 1940: Tyskland er klar til at besætte Norge og Danmark. Dato og angrebstidspunktet ligger fast | 9. APRIL LIVE
  3. 21. marts 1940: De tyske angrebsplaner er klar, men general Falkenhorst har fået skrupler – er et angreb uden varsel virkelig nødvendigt? En rasende Hitler står fast på Weserübungs overraskelseselement | 9. APRIL LIVE
  4. 23. marts 1940: Den tyske flådechef redegør for sit syn på malmeksporten efter en tysk besættelse af Norge | 9. APRIL LIVE
  5. 25. marts 1940: Frankrig har fået ny regering. Den nye premierminister Reynaud kræver handling i Norden, men der er uenighed blandt de allierede | 9. APRIL LIVE
  6. 26. marts 1940: Storadmiral Raeder mener ikke, at en britisk aktion i Norge er på trapperne. Alligevel opfordrer han til, at den tyske besættelse af Norge og Danmark udføres snarest | 9. APRIL LIVE
  7. 28. marts 1940: Det allierede krigsråd er nået til enighed om en aktion mod de tyske malmruter. I Tyskland er alt klart til Weserübung, men man er uenige om krigsskibenes rolle | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: