14. marts 1940: Freden i Finland ændrer ikke ved de tyske planer for Norge og Danmark. Spørgsmålet er dog, om man først skal iværksætte en offensiv i vest?

Den tyske flådechef, storadmiral Eric Raeder, kan i dag notere sig, at Hitler endnu ikke har givet ordre til Weserübungs udførelse. Imens foreslår overkommandoen, at man iværksætter en offensiv i Vesteuropa. Fra Wikimedia Commons.

Den tyske flådechef, storadmiral Eric Raeder, kan i dag notere sig, at Hitler endnu ikke har givet ordre til Weserübungs udførelse. Imens foreslår overkommandoen, at man først iværksætter en offensiv i Vesteuropa. Fra Wikimedia Commons.

Nordskandinaviens strategiske betydning i den igangværende stormagtskrig har ikke ændret sig med freden i Finland. Alligevel har afslutningen på Vinterkrigen skabt en ny situation for både Tyskland og de allierede, da begge parters begrundelse for at besætte hovedmålet Norge indtil nu har været knyttet til krigen i Finland på hver sin måde. I Tyskland har man stadig til hensigt at gennemføre besættelsen af Norge og Danmark. Dog rejser overkommandoen det spørgsmål, om en offensiv på Vestfronten nu skal være førsteprioritet?

Isen er så småt begyndt at smelte i Østersøen, og det er derfor kun et spørgsmål om tid, før Tyskland kan igangsætte operation Weserübung. Freden i Finland har dog gjort en allieret landgang i Norden mindre sandsynlig, og udsigten til sådan en aktion var netop det, der skulle retfærdiggøre den tyske besættelse af Danmark og Norge. Så hvordan skal den tyske operation nu begrundes – og skal man i stedet rette fokus mod Vestfronten? Den tyske flådechef, storadmiral Raeder, noterer i dag det følgende:

“Føreren har endnu ikke besluttet, hvorledes Weserübung skal begrundes […] Værnemagtens overkommando tvivler på, om det nu er så vigtigt at forebygge i Norge. Et spørgsmål, om man ikke skulle ordne Gelb [kodeordet for offensiven mod Frankrig, Belgien og Holland, red.] før Weserübung. Faren er, at englænderne så straks får fodfæste i Narvik, fordi vi er begyndt med neutralitetskrænkelse [i Holland-Belgien, red.]”.

Hitlers nærmeste militærrådgiver, general Jodl, har tidligere foreslået, at man både forbereder Weserübung og offensiven på Vestfronten uafhængigt af hinanden. I Tyskland arbejder man således på nuværende tidspunkt med et potentielt scenarie, hvor Værnemagten med kun otte dages varsel skal kunne angribe hele fem lande, heriblandt Frankrig – og skulle det blive nødvendigt må angrebene foregå samtidigt. Derfor er det ikke uvæsentligt, at der i dag er kommet orden i kommandoforholdet i forbindelse med operation Weserübung: Flåden har ansvaret for søtransporterne og fuld kommando undervejs, uden hensyn til rangforordning. Selv en general skal dermed rette sig efter kaptajnen om bord på et skib. Flyverne får på samme måde al myndighed, så længe invasionstropperne er i luften, men kampe til lands og selve besættelsen sorterer under hæren, som her har ret til at beordre assistance fra både flåden og luftvåbnet – med mindre marinemæssige eller flyvetekniske årsager taler imod. Umiddelbart efter operationen er udført, vil den tilstedeværende ældste officer i henholdsvis Danmark og Norge, eller en i forvejen udpeget officer, fungere som kommandant med myndighed over alle tre værns personel. Dette vil hermed udgøre den første fælleskommando i tysk krigshistorie.

Spørgsmålet er så blot, om dette kommandoforhold vil virke i praksis?Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , ,

3 replies

Trackbacks

  1. 20. marts 1940: Tyskland er klar til at besætte Norge og Danmark. Dato og angrebstidspunktet ligger fast | 9. APRIL LIVE
  2. 23. marts 1940: Den tyske flådechef redegør for sit syn på malmeksporten efter en tysk besættelse af Norge | 9. APRIL LIVE
  3. 25. marts 1940: Frankrig har fået ny regering. Den nye premierminister Reynaud kræver handling i Norden, men der er uenighed blandt de allierede | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: