12. marts 1940: Finland accepterer en sovjetisk dikteret fred. I morgen vil Vinterkrigen formelt være slut. I Tyskland indskærper Falkenhorst vigtigheden af at holde Weserübung hemmelig

Finske børn ankommer til et midlertidigt ophold i Danmark. Med den fredsaftale, som træder i kraft i morgen, vil Finland dog stå over for et endnu større flygtningeproblem. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

Finske børn ankommer til et midlertidigt ophold i Danmark. Med fredsaftalen, som træder i kraft i morgen, vil Finland dog stå over for et endnu større flygtningeproblem. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

Siden 30. november sidste år har den finske hær kæmpet mod en talmæssig langt overlegen sovjetisk invasionsstyrke. De finske tropper kunne indledningsvis holde ‘den røde hær’ stangen, og en række sejre skabte verden over stor beundring for finnerne. Fra januar har den sovjetiske hær imidlertid gradvist nedkæmpet det finske forsvar, og i slutningen af februar kom det frem, at Finland ønskede fred. En allieret hjælpeaktion til Finland gennem Nordnorge og Nordsverige har været på tale, men dette blev afvist af både den svenske og norske regering. I går sendte finnerne et sidste nødråb til Sverige, men på dette tidspunkt var det allerede for sent. I dag har den finske regering derfor, efter et forhandlingsmøde i Moskva, accepteret en række strenge fredsbetingelser fra Sovjetunionen. I morgen kl. 11 vil Vinterkrigen dermed formelt være afsluttet.

Krigen mellem Finland og Sovjetunionen har kostet finnerne godt 26.000 dræbte og 45.000 sårede. Heroverfor har de sovjetiske tab oversteget 125.000. I fredsaftalen har Finland accepteret at afstå, hvad der svarer til 13 % af landets samlede territorium til Sovjetunionen. Finnerne står desuden over for et massivt befolkningspolitisk problem, idet man antager at omtrent 430.000 mennesker vil flygte eller blive evakueret fra de afståede områder. Dette svarer til 12 % af den samlede befolkning, som nu vil blive flygtninge i deres eget land.

Når fredsaftalen i morgen træder i kraft, vil den tyske flådechef, Raeder, utvivlsomt ånde et lettelsens suk. I og med at en finsk-sovjetisk fred gør en britisk aktion i Nordnorge mindre sandsynlig, er chancen for at de tyske skibe under operation Weserübung vil møde den britiske flådes hovedstyrke nu også blevet betydeligt mindre. For Tysklands vedkommende er operationsplanlægningen nu så langt fremme, at flåden om nødvendigt vil kunne landsætte tyske tropper i Norge den 20. marts. Weserübungs leder, general Falkenhorst, færdiggør desuden i dag  en instruks om hemmeligholdelse af operationen. Baggrunden er en ordre fra Hitler om, at “ingen, som ikke af tjenstlige grunde skal have noget at vide, må erfare det mindste [om operationen, red.]. Den, som skal vide besked, skal informeres om, hvad det er nødvendigt for ham at vide og ikke om mere. Og aldrig, før det er strengt nødvendigt!”

Alt skal gøres for at sikre hemmeligholdelsen af Weserübung – mest af alt pga. af frygt for at briterne vil kunne gribe ind i Skandinavien før Værnemagten, hvis operationen røbes. Således må de tyske tropper, som skal besætte Jylland, indtil én dag før operationen ikke vise sig nord for Slesvig by. Operationens mål må tidligst røbes fire dage før ‘Wesertag’ for cheferne af de militære afdelinger, der skal indsættes. Selve tropperne må ikke informeres om deres destination, før de er undervejs enten med skib eller fly. De overordnede ned til kompagnichefer vil først blive informeret kort inden selve afrejsen. Weserübung må for alt i verden ikke miste sit overraskelseselement.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

7 replies

Trackbacks

  1. 15. marts 1940: Hitler involverer sig nu i operation Weserübungs forberedelser på daglig basis. Om få dage skal Føreren i øvrigt mødes med Italiens diktator, Mussolini, som vil blive indviet i de tyske planer | 9. APRIL LIVE
  2. 16. marts 1940: Nyt fransk udspil til en allieret aktion i Norden: Malmtransporterne må stoppes! I Berlin arbejdes der på de konkrete angrebsplaner, som skal benyttes mod Danmark | 9. APRIL LIVE
  3. 19. marts 1940: Den britiske premierminister, Chamberlain, udtrykker frygt for Sverige og Norges sikkerhed efter freden i Finland | 9. APRIL LIVE
  4. 20. marts 1940: Tyskland er klar til at besætte Norge og Danmark. Dato og angrebstidspunktet ligger fast | 9. APRIL LIVE
  5. 22. marts 1940: I Tyskland gør man fortsat alt hvad man kan for at sikre hemmeligholdelsen af operation Weserübung. Brugen af falske rygter er dog tæt på at give bagslag | 9. APRIL LIVE
  6. 26. marts 1940: Storadmiral Raeder mener ikke, at en britisk aktion i Norge er på trapperne. Alligevel opfordrer han til, at den tyske besættelse af Norge og Danmark udføres snarest | 9. APRIL LIVE
  7. 30. marts 1940: Tumult i Hamburg – en flyvepladsarbejder tæt på at røbe aktionen i Norge! I Danmark er en tysk kommandant på hemmelig mission i Gedser | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: