11. marts 1940: Weserübung rykker nærmere: Hitler har godkendt en timeplan, og den første angrebsordre er udstedt. Finland sender et sidste råb om hjælp til Sverige

Danske frivillige til den finske hær på parade. De første danske frivillige drog afsted i januar, men med udsigter til, at Vinterkrigen snart er slut, kan de måske snart vende hjem igen? Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

Parade af danske frivillige til den finske hær. De første danske soldater drog afsted i januar, men med udsigter til, at Vinterkrigen snart er slut, må de måske snart vende hjem igen. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

Vi kunne den 6. marts berette, at Finland ønsker at indlede fredsforhandlinger med Sovjetunionen. Ikke desto mindre har finnerne i dag udsendt et nødråb i håbet om at få militærhjælp fra de allierede. Henvendelsen er sendt til Sverige, og den finske regering beder om tilladelse til, at et allieret korps på 100.000 mand marcherer gennem svensk Lappland til Finland. Svaret fra den svenske regering er dog endnu en gang et klart nej.

Omverdenen lader i første omgang til at opfatte den finske henvendelse som en sidste desperat handling. Men faktisk er man fra finske side godt selv klar over, at den allierede hjælp under ingen omstændigheder vil kunne nå frem i tide – selv ikke hvis Sverige accepterer anmodningen. Der synes derfor at være tale om, at henvendelsen blot skal klargøre for det finske folk, at alt håb er ude. Alligevel gør den britiske marineminister, Winston Churchill, et sidste forsøg på at holde gang i Vinterkrigen. Han flyver i aften til Paris og aftaler med franskmændene, at skibene med det allierede ekspeditionskorps straks skal sejle, samt at både Storbritannien og Frankrig skal afbryde de diplomatiske forbindelser med Sovjetunionen. Den finske gesandt i Paris får overbragt det allierede tilbud, men kendsgerningen er klar – det er for sent.

I Tyskland godkender Hitler Weserübungs timeplan. Den overordnede planlægning for de militære aktioner mod Norge og Danmark er med andre ord på plads. Fra tysk side arbejder man i dag også på en skrivelse, som skal sendes til Sverige på ‘Wesertag’ – selve dagen for operationen. Henvendelsen skal sikre svensk passivitet under operationen og går på, at det er i svenske flådefartøjers interesse ikke at sejle længere end tre sømil fra den svenske kyst i Østersøen, Øresund og Kattegat. Dette skal gælde fra operationsdagen og indtil “situationen er afklaret”. Sverige vil altså blive underrettet om den tyske operation, den dag den begynder. Det samme gør sig i øvrigt gældende for Sovjetunionen.

Sidst men ikke mindst gives i dag den første tyske angrebsordre i forbindelse med Weserübung. Den tyske overkommando ønsker at have ubåde på strategiske steder, inden den tyske flåde afsejler til Norge. For at ubådene allerede nu kan sejle afsted, og for stadig at holde operationen strengt hemmelig, overrækker man kaptajnerne en lukket og forseglet konvolut, der først må brydes, når de over radioen modtager et bestemt kodesignal. Konvolutterne indeholder en forklaring på Weserübung og ordre om, hvor den enkelte ubåd skal befinde sig på ‘W÷2’, altså to dage før selve aktionen mod Norge og Danmark. Herudover får de tyske ubådskaptajner besked på, at stort set samtlige tyske krigsskibe formentlig vil sejle under britisk flag under operationen, indtil tropperne landsættes eller kampe påbegyndes.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

3 replies

Trackbacks

  1. 24. marts 1940: Tysk skib torpederet af en britisk ubåd ud for Thorsminde! Aktionen er en krænkelse af den danske neutralitet | 9. APRIL LIVE
  2. 25. marts 1940: Frankrig har fået ny regering. Den nye premierminister Reynaud kræver handling i Norden, men der er uenighed blandt de allierede | 9. APRIL LIVE
  3. 27. marts 1940: Den tyske marineattaché i Norge slår alarm: 60 britiske skibe ud for Egernsund! Den tyske flåde sender ubåde til området, men det er falsk alarm | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: