10. marts 1940: En mulig fred i Finland giver general Jodl rynker i panden. I Danmark ønsker De Radikale ikke en ny debat om forsvarspolitikken

Uvidende om de tyske besættelsesplaner for Norge og Danmark afviser Det Radikale Venstre idag åbne for en ny forsvarspolitisk debat. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

Uvidende om de tyske besættelsesplaner for Norge og Danmark afviser Det Radikale Venstre idag at åbne for en ny forsvarspolitisk debat. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

I Finland forhandler man om en mulig fred med Sovjetunionen for at afslutte Vinterkrigen. Freden kan vise sig at komme på et uheldigt tidspunkt for både de allierede og Tyskland, da begge parter herved vil miste deres begrundelse for at besætte Norge.

Spidserne i den tyske værnemagt er ganske bevidste om, at Finland muligvis snart slutter fred med Sovjetunionen. Med en afslutning på Vinterkrigen burde der umiddelbart blive skabt en afspænding af situationen i Skandinavien. Under alle omstændigheder vil de allierede ikke længere kunne bruge en hjælpeaktion til Finland som påskud for at sætte sig på strategisk vigtige områder i Nordnorge og Sverige. Omvendt er det netop denne aktion, som man i Tyskland har forudset og derfor vil benytte som begrundelse for en besættelse af netop Norge – og i øvrigt også Danmark. Den tyske general Jodl, der er Hitlers nærmeste militærrådgiver, sætter i dag ord på den påvirkning, den mulige fred i Finland har på den tyske operation i Norden: “På os virker situationen forstyrrende, fordi motiveringen for Falkenhorst-gruppens aktion bliver vanskelig, hvis fredsslutningen snart kommer i stand.”

General Falkenhorst arbejder imidlertid ufortrødent videre med operation Weserübung. I dag diskuterer han det nordiske forsvar med sin stab. De er enige om, at hvis briterne kommer først til Norge, så skal Danmark straks besættes. Fra Danmark kan man efterfølgende landsætte styrker i Sydnorge, hvilket skal begrænse briternes bevægelsesfrihed, afværge deres fremtrængen mod syd og muliggøre et tysk modangreb. Denne plan stemmer helt overens med – og kommer sandsynligvis også som en følge af – Hitlers ønske om en ‘minimalplan’ for Norge.

I Tyskland har man altså tænkt sig at besætte Danmark og i al fald landsætte tropper i Norge, uanset hvordan den nærmeste fremtid forløber. Dette har man ingen anelse om i Danmark, hvor man faktisk netop i dag diskuterer forsvarspolitik. De Konservative har foreslået at nedsætte et udvalg, der skal afgive en betænkning om det danske forsvar. Dette vil den radikale forsvarsordfører, E. Rager, dog ikke høre tale om: “Der er, efter min opfattelse, ikke sket nogen ændring i den udenrigspolitiske situation, der kan berettige Det konservative folkeparti til nu at rejse en debat om det […] afgjorte forsvarsspørgsmål. Det er følelsesudtryk, som kommer frem, og ikke realiteter. Det er et forsøg på at lave en panikstemning.” De Radikale får opbakning fra Retsforbundets Oluf Pedersen, som udtaler, at han gerne vil have sig frabedt, at De Konservative ‘truer med krig’.

Folketinget vedtog i januar en erklæring om Danmarks forsvar, og da man ikke har noget kendskab til de tyske militærplaner, ser hverken Retsforbundet, Socialdemokratiet eller Det Radikale Venstre nogen grund til åbne en ny debat om forsvarspolitikken. En kommende fred i Finland kan fra dansk side desuden også tolkes som en afspænding af den forsvarspolitiske situation.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

2 replies

Trackbacks

  1. 13. marts 1940: Falkenhorst er klar med instruks: Efter besættelsen af Danmark og Norge skal der udvises forsigtighed og tilbageholdenhed over for civilbefolkningen | 9. APRIL LIVE
  2. 14. marts 1940: Freden i Finland ændrer ikke ved de tyske planer for Norge og Danmark. Spørgsmålet er dog, om man først skal iværksætte en offensiv i vest? | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: