9. marts 1940: Social-Demokraten reporterer om forberedelserne til en stor dansk luftværns- og mørklægningsøvelse

Selvom Danmark regner med at kunne holde sig neutralt i den igangværende krig, så har man alligevel oprettet et civilt luftværn, ligesom der planlægges en stor mørklægningsøvelse i april. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

Selvom Danmark regner med at kunne holde sig neutralt i den igangværende krig, så er der trods alt oprettet luftværn, ligesom der planlægges en stor mørklægningsøvelse i april. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

Af Max Odsbjerg Pedersen.

Europa er ramt af krig, men egentlige krigshandlinger har den seneste tid kun foregået i Finland – og her er der udsigter til fred. I Danmark håber man derfor at kunne holde sig ude af stormagtskrigen, men episoder som ‘Altmark-affæren’ har vist, at der er potentielle trusler for de neutrale lande. Derfor har man fra dansk side også set sig nødsaget til at indrette et civilværn, der kan imødegå fx et vildfarent bombefly – eller det der er værre – over København. Herudover har man planlagt en større luftværns- og mørklægningsøvelse til afholdelse 13. og 14. april. Neutralitet til trods må man jo være forberedt på lidt af hvert.

Social-Demokraten (socialdemokratisk avis med et oplagstal på ca. 50.000) beretter fra Politigården i aftes, hvor der blev afholdt en afsluttende øvelse for det første hold af fuldt uddannet mandskab i  hjælpepolitiet:

”I den afsluttende Øvelse deltog 200 Mand, og i de nærmeste Uger fuldendes Udannelsen af yderligere 800 Mand. Hele Civiltjenesten, baade Hjælpemandskabet hos Politiet, hos Brandvæsnet og i de tekniske Tjenester er i disse Dage ved at modtage deres fuldstændige Udrustning. Politihjælpernes Uniformer er grønne, Brandvæsnets blaa, og Udstyret omfatter Gasmasker, Staalhjelme og tekniske Redskaber, samt lange Støvler. Hver Mand faar sit Udstyr med hjem, saaledes at Hjælpestyrkerne kan melde med meget kort Varsel.”

Til stede i går aftes var også justitsminister Unmack Larsen, der talte til de unge nyuddannede og satte deres opgave ind i en bredere kontekst:

“Det har glædet mig overordentlig meget, sagde Hr. Unmack Larsen, at have erfaret i Aften, hvor glædeligt langt vi har bragt vort civile Beredskab. Jeg ved, at De alle med Interesse og Alvor er gaaet til denne Uddannelse, og jeg ser i denne Interesse et betydningsfuldt Vidnesbyrd om Ungdommens Ansvarsfølelse overfor Folk og vort Land midt i en jernhaard og ond Tid. Vi nærer alle det oprigtige Ønske, at de Kræfter, der er ofret paa disse Opgaver, skal vise sig at have været unyttige, men vi har i hvert fald nu en lykkelig Følelse af, at Danmarks Ungdom er beredt til hver paa sin Post at yde en Indsats, om vort Land skulde komme ud for det frygtelige. Jeg ønsker Dem inderligt hver især Held til at øve denne Indsats, hvis der skulde blive kaldt!”

Øvelsen fra i går aftes er en af de forberedelser, der gøres til en stor luftværn- og mørklægningsøvelse fastlagt til 13. og 14. april. Her vil københavnerne få mulighed for at øve sig i, hvordan et eventuelt luftangreb på hovedstaden skal håndteres.Kategorier:Øvrigt nyt

Tags: , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: