9. marts 1940: Den tyske flådechef er bekymret for Weserübung. Aktionen er “en overtrædelse af alle regler for søkrig”!

412px-Ericraeder1916fromBundesarchiv_Bild_183-R10687

Chefen for den tyske Kriegsmarine, storadmiral Eric Raeder, er bekymret for operation Weserübung. Han var i starten en af aktionens største fortalere, men han har betænkeligheder ved den forelæggende plan. Fra Wikimedia Commons.

I Tyskland er man i gang med både de militære forberedelser og papirarbejdet i forbindelse med invasionen af Norge og Danmark. Hitler er meget optaget af operationen, og han involverer sig på jævnlig basis i forberedelserne. I dag holder Føreren således et mødet med chefen for den tyske flåde, storadmiral Raeder, der er bekymret for den forestående operation i Norden.

Den tyske flåde er ikke lige så slagkraftig, som den var under Verdenskrigen 1914-18. Dengang var den dog alligevel den britiske flåde underlegen, og dette er stadig tilfældet. Derfor er den tyske flådechef, storadmiralen Eric Raeder, bekymret for operation Weserübung, som vil kræve indsættelsen af stort set hele flåden. Raeder var faktisk den første fortaler for en aktion mod Norge, men som operationen nu tager sig ud, vil dens udførelse være behæftet med betydelige risici for de tyske skibe.

I et møde med Hitler får Raeder understreget, at det haster med Weserübung, ellers kommer de allierede først til Norge, hvilket kan betyde at Sverige måske trækkes ind i krigen på allieret side. Samtidigt indskærper flådechefen dog også, at den nuværende aktionsplan vil være “en overtrædelse af alle regler for søkrig”. Briterne har herredømmet til søs, og selvom den tyske flåde sandsynligvis vil kunne nå uopdaget frem til de norske kyster, så er turen tilbage en helt anden sag. Derfor er Raeder bestemt ikke glad for, at Hitler og luftvåbnets chef, Göring, har besluttet at de store tyske slagskibe skal blive i norske havne som flydende ‘forter’. Skal der være en chance for at bringe flåden tilbage til tysk farvand, så må de moderne krigsskibe holdes samlet. Intet sted må så meget som en lille torpedojager efterlades, hvis man ifølge flådechefen skal gøre sig håb om at bevare en nogenlunde intakt tysk flåde. Aktionen bliver flådens skæbnetime, og der må være stærk støtte fra det tyske luftvåben – Luftwaffe.

Før Hitler og Raeder afslutter deres møde, bliver de enige om, at marineflyvere skal forsøge at bombe den britisk flådebase i Scapa Flow ved Orkneyøerne, hvor den britiske hovedstyrke er samlet. Hitler trøster i øvrigt Raeder med, at Göring desuden har planer om at bombe netop Scapa Flow inden for nærmeste fremtid.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , , , ,

7 replies

Trackbacks

  1. 12. marts 1940: Finland accepterer en sovjetisk dikteret fred. I morgen vil Vinterkrigen formelt være slut. I Tyskland indskærper Falkenhorst vigtigheden af at holde Weserübung hemmelig | 9. APRIL LIVE
  2. 17. marts 1940: Tysk bombefly nødlandet på Lolland. I Berlin planlægger man at sende agenter til øen for at sprænge flyvraget i stykker | 9. APRIL LIVE
  3. 21. marts 1940: De tyske angrebsplaner er klar, men general Falkenhorst har fået skrupler – er et angreb uden varsel virkelig nødvendigt? En rasende Hitler står fast på Weserübungs overraskelseselement | 9. APRIL LIVE
  4. 23. marts 1940: Den tyske flådechef redegør for sit syn på malmeksporten efter en tysk besættelse af Norge | 9. APRIL LIVE
  5. 28. marts 1940: Det allierede krigsråd er nået til enighed om en aktion mod de tyske malmruter. I Tyskland er alt klart til Weserübung, men man er uenige om krigsskibenes rolle | 9. APRIL LIVE
  6. 29. marts 1940: Det franske krigsråd afviser en mineringsaktion i Tyskland. Hitler og Raeder diskuterer krigsskibenes placering efter udførelsen af Weserübung | 9. APRIL LIVE
  7. 7. april 1940: Tyske krigsskibe med tropper ombord er sendt mod Norge. I København forsøger man stadig at få et klart overblik over trusselsbilledet | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: