3. marts 1940: Sverige nægter at give de allierede ret til at marchere gennem landet i en hjælpeaktion til Finland. I Berlin har Hitler taget de sidste beslutninger om de tyske invasionsplaner

I går sendte de allierede en anmodning til Sverige og Norge om tilladelse til at marchere tropper gennem de to nordiske lande i forbindelse med en hjælpeaktion til Finland. I dag har Sverige afvist den allierede anmodning. Norge har endnu ikke svaret. I Berlin tager Hitler de sidste overordnede beslutninger om til de kommende tyske invasioner, og han tilgodeser desuden Herman Görings klage over operation Weserübungs kommandoforhold.

De tyske soldater kan så småt begynde at gøre sig klar. I dag har Hitler taget de sidste beslutninger i forhold til de tyske invasionsplaner. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

De tyske soldater kan godt begynde at gøre sig klar. I dag har Hitler taget de sidste overordnede beslutninger om de tyske invasionsplaner. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

Storbritannien og Frankrig har et ekspeditionskorps klar til udskibning i Skotland. Målet er, strengt fortroligt, den nordnorske havn Narvik samt jernmalmsområderne i Sverige. Påskuddet er derimod en hjælpeaktion til Finland, som er hårdt trængt i Vinterkrigen mod Sovjetunionen, og hjælpeaktionen udgør således kun et delmål i den allierede plan. I går sendte de allierede så en formel anmodning til Sverige og Norge om gennemmarchret, men i dag svarer Sverige dog nægtende på henvendelsen. Det sker ikke i mangel på svensk sympati for naboen Finland, men dels er Sverige bedre orienteret end de allierede med hensyn til de virkelige forhold på den finske front på nuværende tidspunkt. Finnernes kræfter er så godt som udtømte, og de ønsker fredsforhandlinger med Sovjetunionen. Dels frygter svenskerne for, at Sverige vil blive en krigsskueplads, hvis de allierede får ret til at marchere gennem landet, da Tyskland næppe vil finde sig i dette.

I Berlin har Hitler accepteret Herman Görings klage over operation Weserübungs kommandoforhold. Luffewaffe-chefen var rasende over, at et flyverkorps skulle underlægges general Falkenhorst og dermed hærens kommando. Hitler har nu sagt god for, at Falkenhorst kun må give de tyske flyvere anmodninger og ikke ordre. Resultatet bliver overordnet set, at de tre værn; flåden, flyvevåbnet og hæren, sideordnes i operationen. Dette kan meget vel vise sig at give uklarheder i forhold til kommandovejen, men Hitler har hermed lukket sagen. Han slår desuden fast, at han ikke ønsker flere forsinkelser af Weserübung “på grund af de enkelte våben”. Man må fremskynde operationen samt optræde hurtigt og stærkt.

Hitler tager i dag også beslutning i forhold til rækkefølgen af de to forberedte invasioner mod henholdsvis vest og nord. Efter at have vurderet spørgsmålet en sidste gang vælger han at gå mod nord først. Danmark og Norge skal besættes, herefter må angrebet på Holland, Belgien og Frankrig komme – hvis muligt så “få dage efter”.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

3 replies

Trackbacks

  1. 11. marts 1940: Weserübung rykker nærmere: Hitler har godkendt en timeplan, og den første angrebsordre er udstedt. Finland sender et sidste råb om hjælp til Sverige | 9. APRIL LIVE
  2. 12. marts 1940: Finland accepterer en sovjetisk dikteret fred. I morgen vil Vinterkrigen formelt være slut. I Tyskland indskærper Falkenhorst vigtigheden af at holde Weserübung hemmelig | 9. APRIL LIVE
  3. 19. marts 1940: Den britiske premierminister, Chamberlain, udtrykker frygt for Sverige og Norges sikkerhed efter freden i Finland | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: