2. marts 1940: Göring protesterer over Weserübungs kommandoforhold. Imens beder de allierede om tilladelse til at sende tropper igennem Norge og Sverige

Generaloberst Herman Göring er chef for det tyske luftvåben 'Luftwaffe'. Han protesterer i dag voldsomt over kommandoforholdet i Weserübung. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

Generaloberst Herman Göring er chef for det tyske luftvåben ‘Luftwaffe’. Han protesterer i dag voldsomt over kommandoforholdet i Weserübung. Fra Frihedsmuseets billedarkiv.

I Tyskland har man sat selve de militære forberedelserne til operation Weserübung, besættelsen af Norge og Danmark, i gang. Hitler underskrev i går en officiel instruks og gav i den forbindelse en række ordre, heriblandt at et helt korps fra luftvåbnet skal stilles under general Falkenhorsts kommando. Det får i dag Luftwaffes chef, Herman Göring, helt op i det røde felt, og han kræver operationens kommandoforhold ændret.

I går blev der formelt sat gang i forberedelserne til et tysk felttog i Norden. Både Danmark og Norge skal besættes, og hertil har man brug for både hæren, flåden og luftvåbnet. Hitler har derfor oprettet en særlig kommando under general Falkenhorst, som står direkte under Føreren selv. Udover hærstyrker får Falkenhorst hermed også kommandoen over både flådeenheder og et forstærket flyverkorps. De første protester over dette kom allerede samme dag, da general Walther von Brauchitsch, den tyske hærs øverstkommanderende, der ikke har haft meget med Weserübung at gøre, blev klar over operationens omfang. Han er på ingen måde tilfreds med at skulle afgive så mange tropper, som Weserübung kræver, og protesterer kraftigt. Brauchitschs indsigelser blegner dog i forhold til reaktionen fra Luftwaffe-chefen, Herman Göring.

Göring har hørt rygter om operationen, men han er først blevet officielt orienteret i dag. Da det går op for ham, at hele to lande skal invaderes uden hans medvirken, samt at overkommandoen vil berøve ham et flyverkorps og desuden lægge det ind under en infanterist som Falkenhorst, kan Göring ikke længere styre sig. Under orienteringsmødet med generalerne Jodl og Keitel, Hitlers to nærmeste militærrådgivere, raser Göring og bliver især uvenlig over for Keitel. Efterfølgende går Luftwaffe-chefen direkte til Hitler. Göring kan godt gå med til, at operationen skal have fælles ledelse, men hverken flåden eller hæren skal kunne kommandere med luftvåbnets styrker. Göring er muligvis den eneste, der kan sætte sin egen vilje igennem hos Hitler. Føreren lytter også til ham men vil ikke komme med en beslutning i sagen før i morgen.

Mens man i Tyskland skændes om kommandoforholdet, retter Storbritannien og Frankrig samme dag en forespørgsel til Norge og Sverige om gennemmarchret, hvis Finland anmoder om hjælp. Vinterkrigen i Finland truer nemlig på nuværende tidspunkt med at udvikle sig til en katastrofe for finnerne. Sovjetunionen sætter store styrker ind på det karelske næs samt ved den islagte Viborg-bugt, og den finske Mannerheimlinje er reduceret til spredte betonrum og jordhuller.

Hvis man i Tyskland bliver forsinket på grund af intern splid værnene imellem, og de allierede derimod får tilladelse til gennemmarch i Norge og Sverige, kan det meget vel blive Storbritannien og Frankrig, som sætter sig tungt på en ny Nordfront. Vi følger udviklingen tæt.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

3 replies

Trackbacks

  1. 6. marts 1940: Nyt fra Vinterkrigen: Finland søger om fred. I Tyskland fortsætter planlægningen af operation Weserübung | 9. APRIL LIVE
  2. 10. marts 1940: En mulig fred i Finland giver general Jodl rynker i panden. I Danmark ønsker De Radikale ikke en ny debat om forsvarspolitikken | 9. APRIL LIVE
  3. 14. marts 1940: Freden i Finland ændrer ikke ved de tyske planer for Norge og Danmark. Spørgsmålet er dog, om man først skal iværksætte en offensiv i vest? | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: