29. feb. 1940: Hitler siger god for general Falkenhorst udkast til operation Weserübung. Ved en besættelse af Danmark ønsker Føreren dog også tyske tropper i København

Nikolaus von Falkenhorst er nyudnævnt general for Tysklands kommende Norgesfeltog. Han er i dag blevet indkvarteret i Berlin. Fra Wikimedia Commons.

Nikolaus von Falkenhorst fremlægger i dag sin plan for operation Weserübung for Hitler, som med en enkelt tilføjelse siger god for planen. Fra Wikimedia Commons.

[Kære læsere, 1940 var et skudår, og februar talte dermed 29 dage. I skal ikke snydes for begivenhederne på denne dag, så derfor presser vi en ekstra opdatering ind i her på tærsklen til 1. marts.]

De tyske militærplanlæggere har haft travlt, og i dag er general Falkenhorst klar til at fremlægge en operationsplan for Hitler. Weserübung udgør ikke længere blot et Norgesfelttog. Som en del af operationen skal Danmark nu også besættes, hvilket skal sikre forbindelsen til Norge for især det tyske luftvåben.

I et møde med Hitler, hvor også generalerne Jodl og Keitel blandt andre er til stede, forelægger Falkenhorst i dag en færdig operationsplan for Hitler. General Falkenhorst startede sit planlægningsarbejde med at erklære den foreløbige plan, som Hitlers specialstab havde udført, for uanvendelig. Herefter har han og hans stab, sideløbende med to afdelinger under Jodl, arbejdet på nye retningslinjer for operation Weserübung. Groft skitseret skal Norge og Danmark besættes samtidigt. For Danmarks vedkommende foreslås det, at man primært koncentrerer sig om Jylland og Fyn, opnår kontrol med flyvepladser i Nordjylland samt hurtigst muligt laver fremstød mod henholdsvis Skagen og Fyns østkyst. Hertil kommer sekundært en landgang på Sjælland.

Hitler sige god for planen men påpeger, at der ligeledes bør være “en repræsentativ gruppe [troppestyrke, red.] i København og nøje udarbejdelse af, hvorledes vi ved stødtropforetagender kan tage de enkelte kystbatterier.” Føreren gør det desuden klart, at det kommende felttog mod nord vil blive ledet fra rigskancelliet. General Falkenhorst skal med andre ord modtage ordre direkte fra Hitler under det kommende felttog. Hermed er planen for Weserübung godkendt, selvom en endelig og officiel godkendelse først vil finde sted ved et mere formelt møde i morgen.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , ,

4 replies

Trackbacks

  1. 6. marts 1940: Nyt fra Vinterkrigen: Finland søger om fred. I Tyskland fortsætter planlægningen af operation Weserübung | 9. APRIL LIVE
  2. 7. marts 1940: Et tysk korps under general Kaupisch trækkes ud af Polen. Tropperne er udset til at skulle besætte Danmark | 9. APRIL LIVE
  3. 8. marts 1940: Hitler beordrer general Keitel til skrivebordet! Føreren kræver nye direktiver for Weserübung | 9. APRIL LIVE
  4. 15. marts 1940: Hitler involverer sig nu i operation Weserübungs forberedelser på daglig basis. Om få dage skal Føreren i øvrigt mødes med Italiens diktator, Mussolini, som vil blive indviet i de tyske planer | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: