28. feb. 1940: Hitler og general Jodl drøfter, hvor Tyskland skal slå til først – i vest eller i nord?

Foto af general Jodl, 1940. Jodls nærmeste medarbejder, oberst Warlimont, gennemgår i dag de tyske planudkast for operation Weserübung. Warlimont ændre nogle passager og foreslår hermed en besættelse af hele Danmark. Fra Wikimedia Commons.

Foto af Alfred Jodl, 1940. Den tyske general fremsætter i dag en idé for Hitler om at forberede offensiver både på Vestfronten og i Norden. Fra Wikimedia Commons.

Operation Weserübung er ved at tage form, og det lader til at en tysk besættelse af Danmark let kan komme på tale, som et led i Norgesfelttoget. Endnu er intet fastlagt, og det er stadig kun få personer i Værnemagtens top, som kender til planlægningen. Det spiller desuden også ind, at Hitler gerne ser en offensiv operation på Vestfronten. Spørgsmålet er, hvilken operation man skal satse på først. Det mener general Jodl at have fundet svaret på: Man skal forberede begge operationer uafhængigt af hinanden.

General Alfred Jodl er chef for Værnemagtens operationsstab og Hitlers nærmeste militærrådgiver. Han har to afdelinger under sig, som sideløbende med Falkenhorst-staben arbejder på planlægningen af operation Weserübung mod Norge-Danmark. Herfra modtog han i går et revideret planudkast, hvori ikke bare Norge men også hele Danmark skal besættes. Derfor instruerer Jodl i dag general Falkenhorst, operationens leder, i det nye grundlæg for planlægningsarbejdet.

Endnu er der ikke fastlagt et tidspunkt for Weserübung. Vejret spiller ind, da den meget kolde vinter stadig har godt fat i Skandinavien, hvormed farvandene flere steder er tilfrosne. Herudover spiller en anden tysk operation også ind. Hitler ser gerne en offensiv gennemført på Vestfronten mod ærkefjenden Frankrig. Denne operation, der bærer kodeordet “Gelb”, synes hidtil at have haft forrang. I hvert fald siger et notat fra den 21. februar, at Weserübung skal udføres “kort efter, at offensiven i vest har nået en vis afslutning, men så også hurtigt.”

Der er i og for sig ikke et klar forhold mellem de to invasionsplaner, Gelb og Weserübung, men Jodl synes at have fundet en løsning. I en samtale med den tyske Fører foreslår generalen i dag, at man forbereder begge invasioner, således de tidsmæssigt og styrkemæssigt er uafhængige af hinanden. Når tiden er inde til udførelsen, må man så bestemme sig for, hvor man slår til først. Hitler er begejstret for idéen men alligevel en smule skeptisk overfor, hvorvidt det kan realiseres.

Spørgsmålet om at udføre operation Gelb før Weserübung eller omvendt har ikke kun strategisk betydning. Fra tysk side regner man med, at et fremstød i vest kan sikre adgang til jernmalm fra Belgien og Nordfrankrig. Derved vil Tyskland blive mindre afhængig af den svenske malm, og Norgesfelttoget vil således ikke være altafgørende for den tyske krigsindustri. En succesfuld tysk operation på Vestfronten vil dermed måske kunne gøre operation Weserübung overflødig?

Vi følger udviklingen…Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. 14. marts 1940: Freden i Finland ændrer ikke ved de tyske planer for Norge og Danmark. Spørgsmålet er dog, om man først skal iværksætte en offensiv i vest? | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: