27. feb. 1940: Ændringer i den tyske planlægning af operation Weserübung. Nu forslår den tyske planlægger oberst Warlimont at hele Danmark besættes!

Den svenske jerneksport til Tyskland transporteres fra mineområderne omkring Kiruna til havnene i Narvik og Luleå, hvorfra det sejles til Tyskland. Fra Wikimedia Commons.

Nordnorge, bl.a. havnebyen Narvik, er et centralt mål for operation Weserübung. Fra tysk sider har man dog også overvejet at skaffe sig et støttepunkt i Luleå, Sverige. Det har oberst Warlimont i dag streget fra planer. Derimod anbefaler han en fuld besættelse af Danmark. Fra Wikimedia Commons.

I Berlin planlægger man en operation i Norden under kodeordet “Weserübung”. Hovedmålet er Norge, men i går kunne vi meddele, at man fra tysk side nu også overvejer tiltag rettet mod Danmark. Dette skal enten bestå i at fremtvinge tilladelse til overflyvning af Danmark og brug af jyske flyvepladser samt nogle havne. Alternativt kan der blive tale om en delvis besættelse af strategiske punkter i Jylland, især Nordjylland. Denne potentielle trussel mod den danske neutralitet synes nu kun at vokse i omfang, for i dag har den tyske oberst Warlimont gennemgået de tyske planudkast, og han anbefaler en besættelse af hele Danmark.

General Falkenhorst skal lede operation Weserübung, men han er ikke alene om at planlægge den. To afdelinger under general Jodl, Hitlers nærmeste militærrådgiver, arbejder ligeledes på udkast til en operationsplan. I går lå to dokumenter klar, som specifikt omtaler tiltag rettet mod Danmark. I dag har Jodls nærmeste medarbejder, oberst Walter Warlimont, gennemgået de to planudkast, og han har rettet sin interesse mod det mest vidtgående. Warlimont vurderer dog, at mere gennemgribende tiltag i Danmark er nødvendige. Således har han i dokumentet overstreget sætningen “Besættelsen begrænses til Skagen og Frederikshavn” og erstattet den med følgende notits: “Hele statsområdet besættes resp[ektive] stilles under det tyske riges beskyttelse”. Warlimont skelner her mellem først besættelse og herefter beskyttelse, men uanset hvad vil der givetvis være tale om tysk militær tilstedeværelse i hele Danmark. En anden sætning, som nævner en høj grad af dansk selvstændighed, hvis den danske regering samarbejder med Tyskland, har desuden fået tilføjelsen: “Bilaget revideres under hensyntagen til nyt synspunkt”. Fra tysk side vil man altså ikke nødvendigvis afvente dansk medgørlighed, før skærpede forholdsregler kan tages i brug.

Warlimont overstreger desuden et andet afsnit, der nævner anskaffelsen af et støttepunkt i Sverige. Han hælder dermed til udelukkende at have Danmark og Norge som mål for operationen. Det reviderede planudkast skal nu godkendes af Hitler, ligesom værnscheferne skal informeres. Der er med andre ord endnu kun tale om en skitse, og oberst Warlimont er i denne henseende en underordnet planlægger og ikke en beslutningstager. Det er nu op til Hitler og Værnemagtens spidser at beslutte, om operation Weserübung skal følge de nævnte retningslinjer.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Operation Weserübung – katrineshistorieogsamfundsfagtimer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: