24. feb. 1940: General Falkenhorst bliver i dag indkvarteret i Berlin sammen med sin stab. De skal nu udarbejde retningslinjerne for “Weserübung” – besættelsen af Norge

Nikolaus von Falkenhorst er nyudnævnt general for Tysklands kommende Norgesfeltog. Han er i dag blevet indkvarteret i Berlin. Fra Wikimedia Commons.

Nikolaus von Falkenhorst er nyudnævnt leder af Tysklands kommende feltog mod Norge. Han er i dag blevet indkvarteret i Berlin. Fra Wikimedia Commons.

Hitler har udnævnt general Nikolaus von Falkenhorst til leder af en større militæroperation mod Norge. Felttoget skal sikre Tyskland strategisk vigtige havne og kontrol med tilførslen af svensk jernmalm. I dag er Falkenhorst blevet indkvarteret i Berlin med sin stab, og planlægningen begynder under strenge krav om hemmeligholdelse.

Efter audiensen med Hitler i Berlin mødtes general Falkenhorst med sin nærmeste stab på et hotel i Bacharach ikke langt fra Frankfurt. Falkenhorst lod hele hotellet rydde og afspærre, før han underrettede de andre. Han indledte med ordene: “Hold Dem fast! Vi skal okkupere Norge!”. I dag er Falkenhorst igen ankommet til Berlin. Han og staben bliver nærmere informeret af general Keitel, chef for Værnemagtens overkommando og Hitlers nære militærrådgiver. Keitel indkvarterer dem i den strategiske planlægningsstabs kontorer i Bendlerstrasse, som om Falkenhorst-staben er nye medarbejdere der. Men de bliver spærret ude fra alle andre af Værnemagtens planlægningsmedarbejdere. Det sker så grundigt, at alle døre ud til korridoren undtagen én bliver blændet og tapetseret. Den sidste tilbageværende dør er uden skilt – og skal altid være låst. Når Falkenhorst skal ind på sit kontor, må han derfor først igennem et kontor, hvor hans tre stabsofficerer arbejder, og derefter igennem sin stabschefs kontor.

Falkenhorst og de fire medarbejdere skal udføre alt deres arbejde selv. Ingen andre har adgang til deres kontorer eller materialer med den undtagelse, at operationsafdelingens specielle rengøringsfolk dog har lov til at støve af, når alle papirer er fjernet. Falkenhorst-staben skal nu afløse den lille, hemmelige specialstab, Hitler nedsatte for knap en måned siden, men de bliver dog ikke alene om arbejdet. Sideløbende vil to afdelinger under general Jodl, chef for Værnemagtens operationsstab og Hitlers nærmeste militære rådgiver, også udarbejde planer for operationen, som stadig bærer kodeordet “Weserübung”.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. 15. marts 1940: Hitler involverer sig nu i operation Weserübungs forberedelser på daglig basis. Om få dage skal Føreren i øvrigt mødes med Italiens diktator, Mussolini, som vil blive indviet i de tyske planer | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: