23. feb. 1940: Nyt fra Vinterkrigen – Finland ønsker fredsforhandlinger og har bedt de allierede om at lægge pres på Sovjetunionen. Dette kan ændre de allieredes planer for en aktion i Norden

Finland ønsker fredsforhandlinger, som kan afslutte krigen med Sovjetunionen. (På billedet ser man det danske feltlazaret med tilhørende personale, som er sendt til Finland. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv).

Finland ønsker fredsforhandlinger, som kan afslutte krigen med Sovjetunionen. (På billedet ser man det danske feltlazaret med tilhørende personale, som er sendt til Finland. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv).

Ligesom Tyskland planlægger også de allierede en operation i Norge. Hidtil har det indgået i de allieredes planer, at en sådan operation til dels skulle kombineres med en hjælpeaktion i Finland. I forgårs har man fra fransk side imidlertid opfordret Storbritannien til snarest muligt at landsætte tropper i Nordnorge og understreget, at aktionen nu bør udføres uafhængigt af situationen i Finland. Det kan også blive nødvendigt, for der er meldinger om, at Finland ønsker fredsforhandlinger med Sovjetunionen.

De allieredes planer for en aktion i Norden har hidtil været todelt: Man ønsker primært at besætte de strategisk vigtige havne i Norge og desuden at sætte sig på jernmalmsdistrikterne i Sverige, hvilket vil svække Tysklands strategiske muligheder og den tyske krigsindustri. Sekundært ønsker man at sende en hjælpeaktion til Finland, der siden november har kæmpet mod en sovjetisk invasion. En operation i Norden skal således ”dræbe to fugle med én sten”, som den britiske premierminister, Neville Chamberlain, har udtrykt det.

Hverken Frankrig eller Storbritannien ønsker dog at rykke frem i Norden kæmpende med norske og svenske styrker, men man vil heller ikke affinde sig med en afvisende holdning fra de to skandinaviske regeringer med hensyn til en gennemmarch til Finland. Derfor har man håbet på at kunne overtale finnerne til at rette en appel, der kan bruges som løftestang og vende folkestemningen i Norge og Sverige imod de genstridige regeringer. I forgårs opfordrede den franske ministerpræsident derimod Storbritannien til at foretage en landsætning i Norge hurtigst muligt, og uden at gøre aktionen betinget af finske nødråb. Dette er nu også blevet ret aktuelt, for i går henvendte den finske præsident sig til de allierede med en anmodning om at lægge pres på Sovjetunionen for at indlede fredsforhandlinger.

Den finske anmodning kan ikke behage i hverken London eller Paris; ikke nok med at den vil fjerne de allieredes påskud for en aktion i Norden, så vil en fred nemlig også sætte Sovjetunionen i stand til at yde Tyskland økonomisk hjælp. Udmeldingen giver derfor stof til eftertanke fra allieret side, men Churchill har allerede foreslået at udlægge miner i norsk farvand og afvente en tysk modreaktion. Spørgsmålet er nu, om man vil vente på at tyskerne tager det første skridt ind i Norge?Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , , ,

5 replies

Trackbacks

  1. 3. marts 1940: Sverige nægter at give de allierede ret til at marchere gennem landet i en hjælpeaktion til Finland. I Berlin har Hitler taget de sidste beslutninger om de tyske invasionsplaner | 9. APRIL LIVE
  2. 6. marts 1940: Nyt fra Vinterkrigen: Finland søger om fred. I Tyskland fortsætter planlægningen af operation Weserübung | 9. APRIL LIVE
  3. 12. marts 1940: Finland accepterer en sovjetisk dikteret fred. I morgen vil Vinterkrigen formelt være slut. I Tyskland indskærper Falkenhorst vigtigheden af at holde Weserübung hemmelig | 9. APRIL LIVE
  4. 14. marts 1940: Freden i Finland ændrer ikke ved de tyske planer for Norge og Danmark. Spørgsmålet er dog, om man først skal iværksætte en offensiv i vest? | 9. APRIL LIVE
  5. 16. marts 1940: Nyt fransk udspil til en allieret aktion i Norden: Malmtransporterne må stoppes! I Berlin arbejdes der på de konkrete angrebsplaner, som skal benyttes mod Danmark | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: