22. februar 1940: Protester foran det tyske telegrambureau i København. Politiet sættes ind for at redde bureauets glasrude fra vrede københavnske borgere

Folkemængde foran Århus Stiftidende. Her studeres nyhedsopslagene i fred og fordragelighed. Det samme kan ikke siges om det tyske telegrambureau i København i dag. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Folkemængde foran Århus Stiftidende. Her studeres nyhedsopslagene i fred og fordragelighed. I København går det i dag mere vildt for sig foran det tyske telegrambureau. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

I dagene efter ‘Altmark-affæren’ den 16. – 17. februar har man i Tyskland raset over den britiske aktion. Det er bl.a. blevet hævdet, at tyske sømænd blev snigmyrdet, samt at tyskerne ikke selv åbnede ild mod briterne. Tysk propaganda har imidlertid svære betingelser i Danmark, og i dag protesterer en gruppe københavnere uden for det tyske telegrambureau over udmeldingerne, som de mener er usande og ondsindede.

Danmark håber at kunne holde sig neutralt i stormagtskrigen. I den danske befolkning er den danske neutralitetspolitik også bredt accepteret, og der hersker en skepsis med hensyn til stormagtspolitik over for småstaterne. Dette har klart vist sig både i forhold til den tyske invasion af Polen og det sovjetiske angreb på Finland. Danskerne stiller sig ligeledes tvivlende over for Storbritannien og britisk politik, selvom den umiddelbare opmærksomhed, modvilje og frygt hovedsageligt er rettet mod Tyskland. Dette skyldes, at briterne – i modsætning til hvad der gør sig gældende for Norge – næppe vil landsætte tropper i Danmark. Samme forbehold har man ikke i Tyskland, og derfor kommer den reelle trussel mod dansk neutralitet fra syd. Omvendt har ‘Altmark-affæren’ vist, at britisk fremfærd også kan true neutrale lande indirekte. Dele af den danske presse har derfor kritiseret den britiske aktion, som man mener kan trække Norden ind i krigen. Fortsatte britiske neutralitetskrænkelser kan nemlig tvinge eller provokere Tyskland til at gribe ind i Skandinavien – men det er muligvis  også hensigten i London.

Danskerne er under alle omstændigheder kritiske over for stormagterne, og det gælder også Storbritannien. Alligevel har tysk anti-britisk propaganda generelt svære kår i den danske offentlighed. Dette kommer også klart til udtryk i dag, da en gruppe danske borgere stimler sammen foran det tyske telegrambureau i Østergade i Københavns centrum. Anledningen er, at der er opslået tyske meddelelser om, at briterne har snigmyrdet tyske søfolk under Altmark-aktionen. At der er tale om ondsindet propaganda, er mængden så overbevist om, at politiet er nødt til at stille et par betjente til at dæmpe gemytterne og bevogte telegrambureauets rude. Således har i hvert fald en gruppe københavnere på trods af dansk neutralitetspolitik vist sig krigeriske over for tyske nyhedstelegrammer. Om man så opdager dette i Tyskland, det er en anden sag.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: