20. februar 1940: Med afsæt i ‘Altmark-affæren’ vil briterne nu udlægge miner i norsk farvand. Formålet er at tvinge Tyskland til en konfrontation

 Winston Churchill var manden bag den britisk aktion mod det tyske skib "Altmark". Nu planlægger den britiske marineminister en ny aktion i norsk farvand Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Winston Churchill var manden bag den britisk aktion mod det tyske skib “Altmark”. Nu planlægger den britiske marineminister en ny aktion i norsk farvand. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

‘Altmark-affæren’ har gjort indtryk i både Tyskland og Storbritannien såvel som de neutrale lande. Hitler er rasende, men endnu tager tyskerne det officielt med ro. Bag kulissen har den tyske fører nu til gengæld lagt pres på den allerede igangværende planlægning af et Norgesfelttog. I Storbritannien er marineminister Winston Churchill godt tilfreds med resultatet af den britiske aktion. Næste skridt for Churchill er en mineudlæggelse i norsk farvand, som forhåbentlig vil tvinge tyske skibe i favnen på den britiske flåde.

Den britiske marineminister, Winston Churchill, fryder sig over den britiske aktion mod det tyske skib, “Altmark”. At kunne befri de i alt 303 britiske søfolk havde Churchill inden aktionen omtalt som “et uvurderligt trofæ”. Det var da også Churchill selv, der gav ordren til at opbringe det tyske skib, også selvom det måtte ske i norsk territorialfarvand. Faktisk var det ligeledes Churchill, der undtagelsesvis greb direkte ind og gav ordre om at tilsidesætte de norske protester og sætte sig i besiddelse af “Altmark” – også selvom nordmændene eventuelt ydede modstand. Denne ordre blev udstedt “i forståelse med udenrigsministeren”, Lord Halifax, som Churchill havde lagt stærkt pres på.

Med henvisning til den succesfulde aktion mod “Altmark” har Churchill i den seneste tid ihærdigt argumenteret for, at briterne nu skal placere minefelter i norsk farvand. Herved forventer Churchill, at de tyske skibe vil blive tvunget ud i internationalt farvand, og her vil britiske krigsskibe vente på dem. I går er det så lykkes for marineministeren at få det britiske krigskabinet til at tiltræde tanken. Den eventuelle norske reaktion, en sådan mineudlægning kan fremkalde, er man fra britisk side ikke bange for. Faktisk har man allerede været i forhandlinger med Norge, der ikke var afvisende overfor tanken om selv at udlægge minerne. En eventuelt tysk reaktion i Norge glæder man sig i øvrigt til. Ifølge Churchill vil en tysk modaktion på den britisk mineudlægning kun være en kærkommen lejlighed til at møde fjenden i en ring, hvor fordelen ligger hos de allierede.

I Tyskland kan en reaktion dog allerede være under opsejling. Hitler har nu lagt pres på planlægningen af en militæroperation rettet mod netop Norge. Han vil have noget konkret at forholde sig til, og i dag har han desuden sendt bud efter tre officerer, heriblandt armékorpschef von Falkenhorst og generaloberst Milch. Vores oplysninger tyder på, at der er tale om tre mulige kandidater til posten som felttogsgeneral.

‘Altmark-affæren’ har med andre ord skærpet situationen i Norden. Det virker nu stadig mere sandsynligt, at Norge vil blive trukket ind i krigen – hvis ikke selv som aktiv part så i hvert fald som krigsskueplads.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

2 replies

Trackbacks

  1. 19. marts 1940: Den britiske premierminister, Chamberlain, udtrykker frygt for Sverige og Norges sikkerhed efter freden i Finland | 9. APRIL LIVE
  2. 25. marts 1940: Frankrig har fået ny regering. Den nye premierminister Reynaud kræver handling i Norden, men der er uenighed blandt de allierede | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: