19. feb. 1940: Hitler raser over ‘Altmark-affæren’. Officielt tager Tyskland dog situationen med ro og stiller foreløbigt ikke nogen krav til Norge

Briterne opbragte for få dage siden et tysk skib i neutralt norsk farvand. Hitler er rasende, men endnu tager Tyskland officielt hændelsen med ro. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv

Briterne opbragte for få dage siden et tysk skib i neutralt norsk farvand. Hitler er rasende, men endnu tager Tyskland officielt hændelsen med ro. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv

Natten mellem den 16. og 17. februar blev det tysk forsyningsskib “Altmark” bordet af en britisk destroyer i neutralt norsk farvand, uden nordmændene greb ind. Hitler er rasende, for aktionen var en klar britisk overtrædelse af den norske neutralitet. Overordnet set tilsidesatte både Tyskland og Norge dog ligeledes neutralitetsbestemmelserne: “Altmark” havde ret beset ikke noget at gøre i norske farvande, men da affæren alligevel indtraf, havde man fra norsk side pligt til at gå imellem de stridende parter og dermed hævde norsk neutralitet, om nødvendigt med magt. Dette blev ikke gjort. Fra officiel hold tager Tyskland indtil videre sagen med ro.

Nyheden om “Altmark-affæren” har gjort Hitler intet mindre end rasende. At briterne har foretaget en aktion mod det tyske skib uden tab, og at nordmændene ikke har håndhævet deres neutralitet, anser den tyske fører for at være en stor provokation. Han ser det også som en bekræftelse på, at Norge ikke er i stand til – eller måske ikke ønsker – at hævde sin suverænitet. Affæren kan meget vel tænkes at få Hitler til at ændre sit syn på den strategiske situation i Norden, i og med briterne så åbenlyst opererer midt på den tyske malmtransportrute. Hvis Norge ikke selv kan eller vil holde Storbritannien udenfor norsk territorium, så må Tyskland selv træde til.

Den tyske presse raser ligeledes over den britiske aktion, men officielt tager den tyske regering det noget roligere. Således er der fra tysk side ikke blevet rejst krav om straf for de norske søofficerer. Norge har officielt protesteret over den britiske aktion, men de norske klager bliver afvist af den britiske premierminister Chamberlain. Briterne anser kun hændelsen for en ‘teknisk neutralitets krænkelse’. De opfatter det som en repressalie-aktion, fordi Norge har brudt sin neutralitet ved at lade “Altmark” passere gennem norsk farvand med krigsfanger ombord. Fra britisk side rejser man i øvrigt et krav om, at “Altmark” skal interneres i en norsk havn. Om briterne vil stå fast på kravet må tiden vise.

Affæren har fået opmærksomhed verden over, ikke mindst i Norden. Den skandinaviske presse har dog været meget forsigtig for ikke at tirre Tyskland. I Danmark er fx dagbladet Politikken i øvrigt kritisk over for den britiske fremfærd, ligesom også redaktør Ole Cavling beklager sig og kalder aktionen et alvorligt neutralitetsbrud fra britisk side, der kan trække Norden ind i krigen. Den danske flådeledelse har også noteret sig begivenheden. I Danmark kender man ikke til Hitlers vrede, men man forudser, at det i fremtiden kan komme til lignende episoder forårsaget af tyske krigsskibe.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: