18. feb. 1940: Nyheden om ‘Altmark-affæren’ giver genlyd i Danmark. Den danske flådechef, Rechnitzer, lægger vægt på, at noget lignende ikke må finde sted i danske farvande

Nyheden om den britiske aktion i norsk farvand mod det tysk skib “Altmark” har gjort indtryk på den danske flådechef Hjalmar Rechnitzer. Krænkelsen af norsk neutralitet giver stof til eftertanke. Tyskland vil uden tvivl ikke lade hændelse gå ubemærket hen, men det er endnu usikkert, hvordan tyskerne reelt vil reagere. I Danmark frygter man, at tyskerne nu vil foretage lignende aktioner i neutrale farvande, og det kan meget vel komme til at gå ud over Danmark.

I kølvandet på Altmark-affærren i norsk farvand er den danske flådechef Hjalmar Rechnitzer kun blevet mere opmærksom på vigtigheden af at den dansk flåde kan hævde dansk suverænitet og neutralitet. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Dansk skib med antiluftskytskanon: I kølvandet på Altmark-affærren i norsk farvand er den danske flådechef, Hjalmar Rechnitzer, kun blevet mere opmærksom på vigtigheden af, at den dansk flåde er i stand til at hævde dansk suverænitet og neutralitet. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Som reaktion på “Altmark-affæren” skrev den danske flådechef, Rechnitzer, i går følgende notat i sin dagbog: “Kun sørgeligt, at de 2 norske Torpedobaade, hvor underlegne de end har været, ikke har søgt at gøre Modstand, saaledes som de burde have gjort”. Rechnitzer lægger afgørende vægt på flådens pligt og evne til at svare på enhver neutralitetskrænkelse. I dagbogen tilføjer han: “Det er ikke for at være bagklog, men jeg har skrevet og talt, maaske i Trivialitet, om Faren for Danmark ved ikke at have fornødne Midler til Neutralitetens Sikring paa Søterritoriet.”

Den danske flådechef anser disse tilfældige, taktisk betonede neutralitetskrænkelser, som ‘Altmark-affæren’ er et eksempel på, for den afgørende trussel for de små lande. Sådanne aktioner udstiller i Rechnitzers øjne de pågældende landes manglende evne eller vilje til at håndhæve egen neutralitet. Omvendt er Rechnitzer dog også helt på linje med den danske regerings politik om ikke at provokere Tyskland unødigt. Han mener også, at det er afgørende at holde sig gode venner med tyskerne. Således har flådechefen afvist tanken om, at danske handelsskibe skulle indgå i konvojsejlads med danske krigsskibe. Det vil i følge Rechnitzer “ganske og aldeles […] kompromittere Forholdet til Tyskland med deraf følgende Konsekvenser.”

I dag er ‘Altmark-affæren’ stadig i den danske flådechefs tanker og han gentager gårsdagens indføring i sin dagbog: “Bedrøveligt er det kun, at de norske Torpedobaade selv om de var smaa ikke gik i Aktion.” Hvis det står til Rechnitzer, vil det samme ikke blive tilfældet ved en lignende situation i dansk farvand.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , ,

2 replies

Trackbacks

  1. 9. marts 1940: Social-Demokraten reporterer om forberedelserne til en stor dansk luftværns- og mørklægningsøvelse | 9. APRIL LIVE
  2. 24. marts 1940: Tysk skib torpederet af en britisk ubåd ud for Thorsminde! Aktionen er en krænkelse af den danske neutralitet | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: