17. feb. 1940: Det tyske skib “Altmark” er i nat blevet bordet af briterne! Det er en alvorlig krænkelse norsk neutralitet

I går kunne vi meddele, at det tyske forsyningsskib “Altmark” var blevet stoppet i norsk farvand og undersøgt af norske torpedobåde. Britiske fly identificerede imidlertid også det tyske skib, som var mistænkt for at transportere krigsfanger. Seks britiske destroyere blev sendt efter “Altmark” med ordre om at borde skibet. Vi kan i dag bekræfte, at briterne i nat har gennemført en aktion mod skibet og befriet et større antal krigsfanger – men dermed også krænket norsk neutralitet.

Den britiske destroyer "Cossack" har i nat opbragt det tyske fragtskib "Altmark". Aktionen skete i neutralt norsk farvand i Jøssingfjord sydvest for Stavanger. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Den britiske destroyer “Cossack” har i nat opbragt det tyske fragtskib “Altmark”. Aktionen skete i neutralt norsk farvand i Jøssingfjord mellem Stavanger og Kristiansand. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

I går sidst på eftermiddagen gik “Altmark” ind i Jøssingfjord mellem Stavanger og Kristiansand fulgt af to norske torpedobåde, der skulle hævde norsk neutralitet. Seks britiske skibe havde forfulgt det tyske forsyningsskib, og briterne havde afgivet varselskud. I mellemtiden fik den tyske marineattaché i Oslo oplysninger om situationen, og han forlangte norske forstærkninger sendt til fjorden samt truede med diplomatiske forviklinger.

Flere norske flådefartøjer blev sendt til Jøssingfjord, og fra torpedobåden “Kjell” tog nordmændene kontakt til det britiske skib “Intrepid”. Her afleverede man de norske neutralitetsbestemmelser. Fra den norske kontreadmiral Smith-Johansen kom der via radioen ordre om, at de norske skibe skulle lægge sig langs “Altmark”, så briterne først måtte betræde norske skibsdæk, hvis de ønskede at borde det tyske skib. Dette ville være at betragte som et angreb på Norge. Senere blev denne ordre dog tilbagekaldt fra Oslo: Den norske regering ønskede ikke at bruge magt. Fra kaptajnen på det britiske skib “Cossack” lød meldingen til de norske skibe, at briterne havde ordre til at befri krigsfangerne ombord på “Altmark”, også hvis nordmændene ydede modstand.

I nat er den engelsk ordre om at opbringe”Altmark” blevet udført. Fra det tyske skibsdæk har man i mørket kunnet se et fremmed skib nærme sig i den islagte fjord. “Altmark” signalerer kraftigt til de norske både, men får intet svar. Den britiske destroyer “Cossack” lægger sig på siden af det tyske skib, og som svar forsøger “Altmark” at klemme det mindre britiske fartøj ind mod land og rammer det i agterstavnen. Lidt efter lykkes det for britiske marinesoldater at klatre over “Altmark”s ræling. Det kommer til skyderi og nærkampe på dækket, men briterne får hurtigt kontrol over skibet. Som følge af aktionen meldes syv dræbte tyskere og yderligere fem hårdt sårede og én savnet. På britisk side er kun en enkelt meldt såret. Som formodet er en større gruppe tilfangetagne britiske søfolk indespærret i “Altmark”s lastrum. Under jubelscener føres de op på skibets dæk , og kl. 00.35 i nat sejler “Cossack” ud af Jøssingfjord med i alt 303 befriede fanger.

Episoden i Jøssingfjord vil helt sikkert vække opsigt, ikke bare i de krigsførende lande men også i de neutrale. Storbritannien har vundet en symbolsk sejr, men samtidigt krænket det neutrale Norge. Spørgsmålet er, hvordan Tyskland vil reagere på dette – og om der hermed er skabt præcedens for de krigsførende stormagters fremfærd? I så fald har man god grund til at være urolig i både Norge og Danmark såvel som andre neutrale lande.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

2 replies

Trackbacks

  1. 9. marts 1940: Social-Demokraten reporterer om forberedelserne til en stor dansk luftværns- og mørklægningsøvelse | 9. APRIL LIVE
  2. 24. marts 1940: Tysk skib torpederet af en britisk ubåd ud for Thorsminde! Aktionen er en krænkelse af den danske neutralitet | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: