16. feb. 1940: Det tyske forsyningsskib “Altmark” skaber problemer for Norge. Briterne jagter skibet, men en aktion mod “Altmark” vil være en krænkelse af norsk neutralitet

Britiske fly har i dag spottet det tyske skib “Altmark” i norsk farvand sydvest for Stavang. Briterne har sendt seks destroyere til området med ordre om at ombringe skibet. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Tyskland og Storbritannien har begge en strategisk interesse i Norge. I London og Berlin lægger man derfor planer for en operation i Nordnorge. Den norske regering er blevet informeret om Storbritanniens hensigter, mens det endnu ikke vides, hvorvidt Tyskland vil udføre en operation i Norden. Derfor er det meget vigtigt for Norge, såvel som Danmark, at vise omverdenen, at man er i stand til at hævde sin neutralitet. I denne forbindelse står Norge netop nu overfor en afgørende prøve: Det tyske forsyningsskib “Altmark” er blevet stoppet i norsk farvand og undersøgt af nordmændene. Dette har briterne i dag opdaget, og de har nu til hensigt at borde det tyske skib, hvilket vil være en krænkelse af den norske neutralitet.

“Altmark” er et tysk forsyningsskib, der siden december er blevet jagtet af den britiske flåde. Årsagen er, at skibet menes at have lasten fuld af britiske krigsfanger – i alt ca. 300 søfolk. Jagten på “Altmark” startede ud for Uruguays kyst i Sydamerika, men hidtil har det tyske skib holdt sig skjult for den britiske flåde. Det har flakket rundt i Atlanten for at undgå fjenden, og den 14. februar glider skibet igennem den britiske blokadelinje ved Island.

“Altmark” er nu nået ind i norsk farvand ved Trondheimfjorden og sætter en sydlig kurs. Skibet bliver dog stoppet af en norsk torpedobåd, som efter folkeretsreglerne foretager en undersøgelse. Nordmændene finder dog intet betænkeligt og “Altmark” får lov til at sejle videre. Efter ordre fra den norske kontreadmiral Tank-Nielsen, bliver det tyske skib imidlertid stoppet på ny. Den norske admiral har ventet “Altmark” og fået rapporter om, at skibet indeholder krigsfanger. Nordmændene foretager endnu en undersøgelse men får ikke afsøgt hele skibets lastrum.

Den norske admiral ankommer efterfølgende selv til fjorden og kræver en tredje undersøgelse af “Altmark”. Det afviser den tyske kaptajn, som til gengæld imod reglementet forsøger at telegrafere til det tyske gesandtskab i Oslo. Dette forhindrer nordmændene. Admiral Tank-Nielsen modtager imidlertid selv radiotelegraferede ordre fra det norske admiralitet: Det tyske skib må ikke nægtes afsejling men skal derimod ledsages. Admiralen protesterer, da dette er imod neutralitetsreglerne.

Fra britisk side har man opfanget de mange radiosignaler, der er blevet afsendt i forbindelse med standsningen og undersøgelserne af “Altmark”, og i dag har britiske fly spottet det tyske skib sydvest for Stavanger. Omkring kl. 15 dukker 6 britiske destroyere op i horisonten. De forsøger i første omgang at standse det tyske skib, men den norske torpedobåd “Skarv” går imellem – briterne har ikke ret til at operere i norsk farvand. Fra et af de britiske skibe affyres et varselskud, som “Altmark”s kaptajn ignorer. Det tyske skib går ind i Jøssingfjord fulgt af “Skarv” samt endnu en norsk torpedobåd. Den britiske destroyer “Intrepid” lægger sig ved fjordmundingen.

Således er situationen nu låst. Det store spørgsmål er, hvordan de norske krigsskibe vil forholde sig, hvis briterne imod neutralitetsreglerne alligevel forsøger at borde “Altmark”.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: