13. feb. 1940: Meddelelse fra den danske marineattaché i Berlin: Tyskerne planlægger et fremstød i Vesteuropa og vil herefter forsøge at skaffe sig støttepunkter i Danmark og Norge

Kommandørkaptajn Frits Hammer Kjølsen er dansk marineattaché i Berlin.  Han har i dag sendt en indberetning om mulige tyske krigsplaner, der indbefatter Danmark, til København. Hvorvidt, der blot er tale om løse rygter, vides ikke. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Kommandørkaptajn Frits Hammer Kjølsen er dansk marineattaché i Berlin. Han har i dag sendt en indberetning om mulige tyske krigsplaner, som indbefatter Danmark. Hvorvidt, der blot er tale om løse rygter, vides ikke. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Den igangværende stormagtskrig skaber usikkerhed i de neutrale lande. Man forsøger efter bedste evne at holde sig orienteret om de krigsførende landes planer og hensigter. For godt en måned siden resulterede den anspændte situation i en alarmering af det danske forsvar, da der indløb meddelelser om store tyske styrker ved Flensborg. Der var dog tale om falsk alarm.

I dag indberetter den danske marineattaché i Berlin, at Tyskland angiveligt skulle planlægge en besættelse af Holland og Belgien. Lykkes dette, vil tyskerne også forsøge at skaffe sig støttepunkter i Danmark og Norge.

Det danske udenrigsministerium får efterretninger fra sine gesandtskaber i forskellige lande. I Berlin har man udstationeret den nyudnævnte marineattaché, kommandørkaptajn Frits H. Kjølsen. Han har til opgave at assistere og orientere det danske gesandtskab om de maritime forhold Tyskland – og i øvrigt rapportere alle informationer, der kunne være relevante for den danske stat. Den 8. januar, samme dag som den unødige alarmering af forsvaret, skrev Kjølsen således en indberetning om mulige tyske planer. Det omhandlede et angreb på Holland samt ønsker om at skaffe sig adgang til baser i Nordjylland for at sikre forbindelseslinjerne til Norge.

I dag sender Kjølsen en ny indberetning til København. Han skriver, at den tyske overkommando muligvis planlægger en aktion mod Holland og Belgien. Hvis en besættelse af disse lande lykkes, skulle Tyskland desuden overveje “at indrette støttepunkter for den tyske flåde og luftmagt i Danmark (Jyllands vestkyst) samt på den norske vestkyst.” Kjølsen angiver ikke kilden til informationerne i sin indberetning, men vi kan afsløre, at der tale om den tidligere rumænske marineattaché i Berlin. Kjølsens rumænske kollega har informationerne fra den tyske marineattaché i Stockholm, admiral Stefan.

I København sidder man på ingen måde sådanne indberetninger overhørig, men samtidigt har den unødige alarmering den 8. januar netop vist problemerne i at fortolke og reagere på efterretninger. I København er man klar over, at man med efterretningsstrømmen både modtager korrekte og ukorrekte informationer – man har bare ikke mulighed for at vide, hvad der er hvad. Udover sandsynligheden for at tyskerne bevidst sætter falske informationer i omløb, er der nemlig skabt frodig grobund for rygter på grund af den stilstand i krigen, som har hersket siden Polens nedkæmpelse i starten af oktober.

Om informationerne i Kjølsens indberetning er korrekte eller ej kan ikke bekræftes. Dog kan det bemærkes, at indberetningen er sendt til den danske flådechef, hvorefter en kopi er sendt til udenrigsministeriet. Hvis man i gesandtskabet tillægger en indberetning høj værdi, vil gesandten normalt sende en skrivelse direkte til udenrigsministeren. Dette tyder på, at man i første omgang anser indberetningen som et enkelt udpluk af en strøm af rygter, og at indrapportering således sker for en ordens skyld.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. 31. marts 1940: Aktivitet i de tyske østersøhavne får rygterne til at svirre. Alle tre nordiske gesandtskaber reagerer | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: