2. feb. 1940: Den britiske marineminister, W. Churchill, har forståelse for Danmarks situation men udtaler samtidigt, at danskerne ikke kan forvente britisk hjælp, hvis krigen kommer til Danmark

Den britiske marineminister, Winston Churchill, udtaler i dag forståelse for den politiske situation, som Danmark befinder sig i med Tyskland som nabo. Den britiske minister understreger samtidigt, at Storbritannien ikke kan yde hjælp til Danmark, ved en eventuel krænkelse af den danske neutralitet. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Den britiske marineminister, Winston Churchill, udtaler i dag forståelse for den politiske situation, som Danmark befinder sig i med Tyskland som nabo. Han understreger samtidigt, at Storbritannien ikke kan yde hjælp til Danmark ved en eventuel krænkelse af den danske neutralitet. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv.

Siden den tyske invasion og nedkæmpelse af Polen er der ikke sket meget i stormagtskrigen, men i kulisserne er planlægningerne i fuld gang. Ser man bort fra den igangværende sovjetiske invasion af Finland, så lader Norge til at blive den næste krigsskueplads. I hvert fald har både Tyskland og Storbritannien planer for det nordnorske område. I denne situation må Danmark også være påpasselig: Hvis en af stormagterne griber ind i Norge, vil det ligeledes let kunne få konsekvenser for Danmark.

Hitler nedsatte den 27. jan. en specialstab, som skal udarbejde en altomfattende operationsplan for det skandinaviske område. Blandt de allierede er især Frankrig ivrig efter en aktion, som kan mindske den tyske trussel mod fransk territorium. Den britiske marineminister, Winston Churchill, ønsker at udlægge miner i norske farvande, hvilket man den 1. februar officielt har besluttet sig for at gennemføre. Samtidigt har man desuden besluttet, at et britisk ekspeditionskorps på 100.000 mand skal indsættes i Narvik inden den 15. marts. Officielt er det for at hjælpe finnerne mod den sovjetiske invasion, men reelt ønsker de allierede at standse leverancerne af svensk jernmalm til Tyskland, som foregår fra både norske og svenske havne.

I Danmark har man i bl.a. Folketinget debatteret, hvordan Danmark skal reagere på eventuelle trusler mod landets neutralitet. Overordnet set vil den danske regering gå meget langt for ikke at provokere Tyskland, og i statsministerens nytårstale har Stauning så godt som indrømmet, at Danmark står i en umulig situation geografisk og militært. Skulle Tyskland beslutte sig for at gå ind i Danmark, fx pga. en britisk landgang i Norge, så skal Danmark da heller ikke forvente hjælp fra Storbritannien. I den sammenhæng udtaler Winston Churchill i dag på et pressemøde i London forståelse for den danske situation:

“Jeg kan ikke bebrejde Danmark noget […] de andre [Sverige og Norge, red.] har dog en grav, over hvilken de kan fodre tigeren; men Danmark er så frygteligt nær Tyskland, at det ville være umuligt at bringe hjælp. Jeg ville i hvert fald ikke påtage mig at garantere Danmark.”

Han tilføjer, at det for Danmark gælder om at balancere: “Vi [Storbritannien] får noget bacon og smør, og tyskerne får noget. Det er måske bedst sådan. Danmark har jo en traktat med Tyskland, men jeg tvivler ikke på, at tyskerne vil oversvømme Danmark den dag, det passer dem.” Churchill har med andre ord afskrevet at hjælpe Danmark, og antyder samtidigt, at den ikke-angrebspagt, som Danmark sidste år indgik med Tyskland, i hans øjne ikke er det papir værd, den er skrevet på. Fra dansk side gør man sig dog heller ikke nogen illusioner om traktaten med Tyskland. Den danske regering accepterede i sin tid ikke-angrebspagten ud fra en vurdering om, at en afvisning kunne blive opfattet fjendtligt fra tysk side.

Med et militær, der ikke har en chance over for et beslutsomt angreb fra en stormagt, kan Danmark altså blot klynge sig til håbet om, at krigen ikke udvikler sig i en retning, som giver dansk territorium strategisk betydning for stormagterne. Med tanke på både Storbritannien og Tysklands planer for Nordnorge kan situationen derfor hurtigt blive kritisk for Danmark.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , ,

2 replies

Trackbacks

  1. 19. marts 1940: Den britiske premierminister, Chamberlain, udtrykker frygt for Sverige og Norges sikkerhed efter freden i Finland | 9. APRIL LIVE
  2. 15. april 1940: Meldinger om besættelsen af Norge | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: