27. januar 1940: Muligheden for en tysk invasion af Norge rykker nærmere – Hitler nedsætter en specialstab, som skal udarbejde egentlige operationsplaner.

Den svenske jerneksport til Tyskland transporteres fra mineområderne omkring Kiruna til havnene i Narvik og Luleå, hvorfra det sejles til Tyskland. Fra Wikimedia Commons.

Den svenske jerneksport til Tyskland transporteres fra mineområderne omkring Kiruna til havnene i Narvik og Luleå, hvorfra det sejles til Tyskland. Jerneksporten er livsvigtig for den tyske krigsindustri, og det gør Norge til et strategisk vigtigt område. Fra Wikimedia Commons.

I den igangværende stormagtskrig har både Tyskland og Storbritannien øjnene rettet mod Nordnorge. Herfra udskibes nemlig svensk jernmalm til Tyskland, og disse leverancer er afgørende for den tyske krigsøkonomi. Senest har Storbritannien sendt en note til Norge, hvori de betegner norsk farvand som krigsskueplads, og nu iværksætter Tyskland desuden udarbejdelsen af en konkret operationsplan for det skandinaviske område.

I Tyskland har man siden oktober nøje overvåget udviklingen af den strategiske situation, men man har endnu ikke sat sig fast på en konkret operation, kun såkaldte ‘studieplaner’. Hitler har hidtil helst set de skandinaviske landes neutralitet oprethold af hensyn til fortsat tysk handel med disse lande. Særligt har den tyske ‘Kriegsmarine’ siden efteråret dog gjort opmærksom på mulighederne for en militæroperation i Norge. Den tyske flådes fokus på Nordnorge har således ført til en aftale mellem Tyskland og Sovjetunionen om oprettelsen af en tysk flådebase i en sovjetisk bugt ved Murmansk. Basen, der ligger tæt på Norges nordøstligste punkt og Finlands østgrænse ved Petsamo, har stået til tysk disposition siden november, og den øger den tyske flådes operationsmuligheder omkring Norges kyster. Fra sovjetisk side ser man derimod udlånet af flådebasen som en god måde at afskære Storbritannien fra eventuelt at blande sig i krigen i Finland fra søsiden.

Udover den nye tyske flådebase er der inden for den seneste måned også sket en overgang fra planstudier til mere konkrete tyske invasionsforberedelser. I den tyske flåde- og hærledelsen har man diskuteret risikoen for en britisk invasion af Norge. Fremtiden er usikker, og fra tysk side frygter man, at engelsk besiddelse af Norge kan blive krigsafgørende. I dag er Hitler så  personligt skredet til handling. Han kræver nedsættelsen af en specialstab inden for hærens overkommando, som skal udarbejde en altomfattende operationsplan under kodeordet ‘Weserübung’.

En tysk invasion af Norge er ikke endeligt besluttet. Udarbejdelsen af en konkret operationsplan tyder imidlertid på, at en eventuel invasion af Norge er rykket nærmere. Spørgsmålet er nu, hvorvidt Storbritannien vil komme Hitler i forkøbet, og hvilke følger en eventuel invasion af Norge vil få for Danmark.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: