19. jan. 1940: Folketinget vedtager dagsorden om Danmarks forsvar

Dansk rekylgeværgruppe i Sønderjylland. Billedet er taget før d. 9. april 1940_FHM-17422_1200

Hvilke midler skal sættes ind for at værne Danmarks neutralitet? De konservative ser gerne, at det slås fast, at et angreb på Danmark skal mødes med militær modstand. Men regeringspartierne vil ikke forpligte sig til noget på forhånd

I sin nytårstale talte statsminister Thorvald Stauning åbent om den umulige situation som Danmark står i. Det førte imidlertid til kritik fra blandt andet officerer i hæren og Det Konservative Folkeparti, og derfor er der i dag debat i Folketinget, om hvorledes Danmark skal reagere på trusler om angreb på landets neutralitet.

Det Konservative Folkeparti ønsker, at Folketingets partier skal vedtage en erklæring, der slår fast, at Danmark skal forsvares militært. Regeringspartierne Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre er ikke uenige, da de ikke ønsker at den offentlige debat om spørgsmålet skal fortsætte. I sidste ende enes man derfor om følgende erklæring:

“Folketinget beslutter, at man fra alle sider i det danske folk er enige om, at landets neutralitet skal opretholdes, og at de midler, der rådes over, om fornødent skal anvendes for at hævde og værne rigets fred og uafhængighed, og tilsiger ministeriet sin støtte i arbejdet herfor.”

I De Konservatives første forslag var det nævnt, at det var militære midler, der skulle anvendes. Dette har regeringspartierne dog fået ud af erklæringen ligesom de har tilføjet ordene “om fornødent”. På overfladen ligner erklæringen derfor et stærkt udsagn om, at Danmark er parat til at forsvare sig, men kigger man nærmere efter, ser man, at erklæringen ikke ændrer på dansk forsvarspolitik, og at den blot siger regeringen skal arbejde for at værne rigets fred og uafhængighed med de midler, der rådes over.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , ,

6 replies

  1. Hvor er det Damark.

    Like

Trackbacks

  1. 2. feb. 1940: Den britiske marineminister, W. Churchill, har forståelse for Danmarks situation men udtaler samtidigt, at danskerne ikke kan forvente britisk hjælp, hvis krigen kommer til Danmark | FORTIDEN LIVE
  2. 8. feb. 1940: Den danske hærchef har fremlagt sit syn på Danmarks forsvarsbetingelser. I dag er det flådechefens tur | FORTIDEN LIVE
  3. 10. marts 1940: En mulig fred i Finland giver general Jodl rynker i panden. I Danmark ønsker De Radikale ikke en ny debat om forsvarspolitikken | 9. APRIL LIVE
  4. 16. marts 1940: Nyt fransk udspil til en allieret aktion i Norden: Malmtransporterne må stoppes! I Berlin arbejdes der på de konkrete angrebsplaner, som skal benyttes mod Danmark | 9. APRIL LIVE
  5. 1. april 1940: Hitler holder møde med Weserübungs ansvarshavende officerer. I København mødes marineattaché Kjølsen med den danske udenrigsminister og flådechef | 9. APRIL LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: