12. januar 1940: Hård kritik af Staunings nytårstale: Danmark ligger værgeløst hen

Statsminister Stauning holder nytårstale i dag, og han er ikke optimistisk for udsigterne for 1940

Statsminister Stauning og udenrigsminister Peter Munchs forsvarspolitik er kommet under kraftig kritik fra konservative kredse efter statsministerens nytårstale.

Statsminister Staunings nytårstale, om Danmarks udsatte stilling og ringe muligheder for at forsvare sig, er ikke blevet modtaget godt i den danske hær. Mange officerer mener talen er præget af nederlagstemning, og at den stiller tvivl ved, om Danmark vil forsvare sig mod angreb udefra. I går d. 11. januar når det så vidt, at chefen for gardehusarregimentet, oberst Alf Giersing, skriver et åbent brev til statsministeren som bringes i Berlingske Tidende. Her kritiserer han ganske uhørt regeringen direkte og kalder Staunings udtalelser for “vrøvl”. Giersing giver Stauning og den radikale udenrigsminister P. Munch skylden for, at Danmark nu ligger værgeløst hen. Havde de istedet i løbet af 1930’erne ført en “forudseende og mandig” politik, kunne Danmark nu have haft et effektivt forsvar.

I dag den 12. januar bakker Det Konservative Folkeparti op om oberstens udmelding ved at anbefale statsministeren, at der vedtages en folketingsbeslutning om, at Danmark skal forsvares “med alle til rådighed stående midler”. Statsminister Stauning forsvarer sig dog med, at han er blevet misforstået, og at “landets kræfter selvfølgelig skal sættes ind for at afværge angreb på landets neutralitet”. Statsministerens præcisering er dog næppe nok til at stoppe debatten.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , ,

2 replies

Trackbacks

  1. 19. jan. 1940: Folketinget vedtager dagsorden om Danmarks forsvar | FORTIDEN LIVE
  2. 8. feb. 1940: Den danske hærchef har fremlagt sit syn på Danmarks forsvarsbetingelser. I dag er det flådechefens tur | FORTIDEN LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: