8.januar 1940: Tyskland samler tropper syd for grænsen, og den danske hær sættes i alarmberedskab!

Danske motorcykelsoldater forud for angrebet den 9. april_FHM-35641_1200

De danske soldater i Sønderjylland er i dag blevet sat i alarmberedskab pga. rygter og troppekonceptrationer i Flensborg. Foto: Frihedsmuseets billedarkiv

Den sprængfarlige politiske situation i det nordlige Skandinavien vækker stadig bekymring og uro i Danmark. Da der i dag kommer meddelelse om, at der samles store tyske styrker i Flensborg og også er set tanks, bliver den danske hær i Sønderjylland sat i alarmberedskab! Det skaber stor uro i befolkningen, og flere går i banken og hæver deres sparepenge for at bringe dem i sikkerhed (måske i madrassen?).

I løbet af eftermiddagen kommer der dog en ny meddelelse, som tyder på, at der blot er tale om nye rekrutter til kasernerne, og at det ikke er kampvogne, der er i Flensborg, men blot materiale til at opsende spærreballoner. Forsvarsminister Alsing Andersen indskærper overfor hærledelsen, at han skal informeres først, før styrker må sættes i alarmberedskab. Man ønsker for alt i verden ikke at skabe panik i befolkningen eller mistillid i Tyskland.

Selvom det altså tyder på, at der er tale om falsk alarm, er det ikke de eneste bekymrende nyheder, man modtager i Danmark. I dag skriver den nye marineattache i Berlin, kommandørkaptajn Kjølsen, en indberetning til København, hvor han gengiver hvad han har hørt fra en af sine kolleger. Ifølge den græske marineattache i Berlin vil der næppe ske noget før til foråret, men her vil et længe forberedt angreb på Holland finde sted, og Tyskland vil også lægge pres på Danmark for at få adgang til baser i Nordjylland, så man kan sikre forbindelseslinjerne til Norge. Den slags rygter er der mange af, og de indeholder ofte forskellige elementer af sandhed. Ingen ved dog noget med sikkerhed.Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. 13. feb. 1940: Meddelelse fra den danske marineattaché i Berlin: Tyskerne planlægger et fremstød i Vesteuropa og vil herefter forsøge at skaffe sig støttepunkter i Danmark og Norge | FORTIDEN LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: