1. januar 1940: Statsminister Staunings nytårstale er en åben indrømmelse af Danmarks umulige position

Statsminister Stauning holder nytårstale i dag, og han er ikke optimistisk for udsigterne for 1940

Statsminister Stauning holder nytårstale i dag, og han er ikke optimistisk for udsigterne for 1940

Krigen mellem Tyskland, Frankrig og England har stået på siden 1. september 1939, og i Danmark holder man vejret og håber, at man ligesom under den sidste store krig kan holde sig neutrale. Allerede krigens første måneder har dog vist, at truslen er anderledes end sidst. Vinterkrigen mellem Finland og Sovjetunionen har allerede gjort Skandinavien til krigsskueplads, og både Tyskland og England har øjnene rettet mod de svenske leverancer af jernmalm til Tyskland, som er afgørende for den tyske krigsøkonomi.

I Tyskland frygter man, at Vinterkrigen skal give England og Frankrig anledning til at få fodfæste i Skandinavien, og den 14. december 1939 har Hitler givet ordre til, at der skal udarbejdes en plan for et muligt angreb på Norge. Ingen beslutninger er truffet hverken hos de vestallierede eller i Tyskland, og i ingen af de krigsførende lande kendes der til de strategiske overvejelser udenfor en snæver kreds. Alligevel giver krigens udvikling anledning til dyb bekymring i Danmark, der både på grund af sin beliggenhed og sit svage forsvar ikke vil kunne stille noget op mod et beslutsomt angreb fra en af de krigsførende parter. Selvom det ikke er en statshemmelighed, er det heller ikke noget, man siger åbent til hinanden. Derfor vækker det også megen opsigt på denne nytårsdag, da landets statsminister, socialdemokraten Thorvald Stauning, i sin nytårstale i radioen beskriver den danske situation uden nogen form for omsvøb:

“Vi kan på grund af landets karakter ikke skabe et forsvarsvæsen som andre lande, selv om viljen havde været til stede, og disse forhold i forening med den uvilje til krig, som efterhånden er udviklet i befolkningen, har ført Danmark ind i en stilling, der umuliggør alle forestillinger om effektivt kampberedskab. Vort land er indrettet på at udøve en bevogtning for vor neutralitet, men krigsførelse i egentlig forstand er udelukket af de geografiske forhold, ligesom befolkningens ringe størrelse også udelukker tilstedeværelsen af en hær, der kan tage kampen op imod magter, som kan tænkes at stå kampberedte over for Danmark. For krigens udfald er vor stilling uden betydning, men for vor nation er der kun sikker udsigt til undergang, hvis neutraliteten bliver opgivet”

Staunings modløshed bliver yderligere understreget i et interview i dagens udgave af Politiken, hvor han udtaler, at han personligt er så nedtrykt som han aldrig før har været. Der er således ikke mange fortrøstningsfulde ord til danskerne fra landsfaderen på denne nytårsdag…Kategorier:Optakt til besættelsen

Tags: , , ,

5 replies

Trackbacks

  1. 12. januar 1940: Hård kritik af Staunings nytårstale: Danmark ligger værgeløst hen | FORTIDEN LIVE
  2. 19. jan. 1940: Folketinget vedtager dagsorden om Danmarks forsvar | FORTIDEN LIVE
  3. 6. januar 1940: England skriver til Norge, at de betragter de norske farvande som krigsområde! | FORTIDEN LIVE
  4. 2. feb. 1940: Den britiske marineminister, W. Churchill, har forståelse for Danmarks situation men udtaler samtidigt, at danskerne ikke kan forvente britisk hjælp, hvis krigen kommer til Danmark | FORTIDEN LIVE

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: